Hoe maken we de straat ’s avonds veilig voor vrouwen en meisjes?

0
251
Campagne Gemeente Amsterdam


Kim Boon mengde zich deze zomer in de gevoelige discussie rond het boerkaverbod. Ze vindt het rot voor de vrouwen die niet meer in boerka over straat durven, maar ze wil ook de aandacht vestigen op jonge westerse vrouwen zoals zijzelf, die al jaren niet meer alleen in het donker over pad kunnen door straatintimidatie. NRC ging met Kim mee door Rotterdam om het met eigen ogen te zien en schreef er een artikel over.

Kim en haar vriendinnen
Kim vertelt dat ze vaak op straat wordt aangesproken door mannen op een scooter. Ze complimenteren haar met haar uiterlijk en als ze niet reageert, wordt de toon agressief. Kims ouders, vriend en vriendinnen raden haar af ’s avonds alleen over straat te gaan. Wat ze er aan kunnendoen? “Stevig doorlopen, oogcontact vermijden” en “Noodgedwongen een taxi of een Uber nemen, omdat het te gevaarlijk is.”

Wel reageren is niet goed, niet reageren is ook niet goed
‘Hé, lekker ding, wat zie je er leuk uit!’ (…) ‘Waarom zeg je niets?’ ‘Hee Pssst, ja ik heb het tegen jou! ‘Ach, kankerhoer, kankerslet, dan zeg je toch niets!’ Gisteren schreven we hier bij Supervrouwen reeds over de seksualiteit van vrouwen. Wanneer je te gretig op een man reageert ben je een slet. Als je niet reageert op seksistische benaderingen op straat (‘He, kan er zelfs geen lachje vanaf?’) ben je een ‘arrogante Joodse f*cktrut’. (excusez les mots)

Mijn eigen ervaring
Ik maakte het een aantal jaren geleden mee op station Antwerpen. Het was hoogzomer en om 9 uur ’s avonds dus nog volop licht. Toch was de sfeer dreigend. Van terwijl ik het station binnen ging totdat ik op het voor mij juiste perron was aangekomen, had ik de hier bovenstaande verwensingen reeds naar mijn hoofd geslingerd gekregen.

Ga bij elkaar staan
Daar aangekomen trof ik 2 meiden van een jaar of 18. Blijkbaar deed mijn ‘het doet mij allemaal niks, laat me met rust’-uitstraling het bij hen wel goed, want ze vroegen heel beleefd of ze bij me mochten komen staan. Zij waren al een half uur lang geïntimideerd. Omstanders durven niet veel, omdat ze bang zijn zelf klappen te krijgen. En zo ervoer ik met die meiden wat wij eigenlijk allemaal, altijd en overal zouden moeten doen. Ga bij elkaar staan, met je smartphone in de hand om te filmen, dan sta je sterker. Sisterhood in het kader van meiden en vrouwen-veiligheid op straat.

Harde cijfers
Het is natuurlijk erg dat het nodig is, maar we moeten en mogen onze ogen niet sluiten voor de realiteit. 84% van de vrouwen heeft ermee te maken, bleek uit onderzoek van de Erasmus Universiteit, 2 jaar terug reeds. Ze hadden het afgelopen jaar minstens 1x te maken gehad met een vorm van seksuele straatintimidatie (sissen, naroepen, beledigen, om seks vragen, achternalopen, in het nauw drijven). Dus mensen die zeggen dat het ‘wel klaar is’ met de emancipatie van vrouwen in ons land: kijk eens naar onderstaande video!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here