Topkok Najat Kanaache: ‘Samen eten is de ultieme verbinding’

0
201

De vrouwelijke sterrenkoks rukken op. Zo schreven we recent over de Mexicaanse Daniela Soto-Innes. Vandaag gaat het over Najat Kanaache, ookal zo’n wereldvrouw. Zij werd geboren in San Sebastian, Baskenland in een Marokkaans gezin. Na de middelbare school gaat ze ‘Film & Theater’ studeren in Londen en daarvan gaat haar reizigersbloed stromen. Al jong is Najat een beroemdheid in Spanje, omdat ze een hoofdrol speelt in een dagelijkse soap. Als Marokkaanse echtgenote om precies te zijn. “Mijn haar was bedekt, ze voelde als een heel onderdrukt personage. Het tegenovergestelde van hoe ik ben. Ik had het gevoel dat ik mezelf niet kon uiten”, aldus Najat.

O, o de haag
Ze wil haar leven een wending geven en reist naar Den Haag waar een vriendin van haar woont. Als ze met de bus arriveert bij Paleis Noordeinde weet ze 1 ding zeker: ‘Ik ga hier een hele tijd blijven!’

Rotterdam
Ze gaat ‘aan de bak’ als kok in Rotterdam, in het sterrenrestaurant FG van François Geurds. Het koken geeft haar iets wat het acteren niet gaf: namelijk de mogelijkheid om haar Marokkaanse cultuur op haar eigen positieve, niet-stereotypische manier aan de man / vrouw te brengen.

Culinaire rondreis
Maar ze wilde meer en ook voral nog meer leren. Najat schrijft 49 sollicitatiebrieven aan de 49 meest gerenommeerde restaurants van de wereld. Zo gaat stage lopen bij ‘Alinea’ in Chicago, ‘The French Laundry’ in Napa Valley, ‘Per Se’ in New York, ‘Noma’ in Kopenhagen en ‘El Bulli’ bij Barcelona. De top van de moderne kookelite. 7 jaar hard werken, bijna niks verdienen. Maar dat is nu anders.

NUR
Nog steeds kneiterhard werken, maar sinds 3 jaar doet ze dat in haar eigen restaurant in de medina van het Marokkaanse Fez. En nu al wint ze met NUR (arabisch voor ‘licht’), zoals haar zaak heet, prijs na prijs in de culinaire wereld. Voorts heeft ze haar eigen TV-programma Cocina Marroqui bij AMC Networks, dat inmiddels wereldwijd wordt uitgezonden. En eind van deze maand verschijnt haar boek NAJAT, wat meer dan een kookboek wil zijn.

Inspireren
Najat wil namelijk graag vrouwen van alle leeftijden en culturen inspireren om hun dromen na te jagen. Ze is oprichter van ‘Six Ingredients’, een wereldwijde organisatie die ervan uitgaat dat elke uitdaging kan worden overwonnen door gebruik te maken van de 5 zintuigen die ieder mens heeft (ruiken, smaken, zien, horen en voelen) plus mindfulness. De filosofie van topchef Najat Kanaache: eten is de ultieme manier voor mensen om te verbinden!’ En zelfs vloekkok Gordon Ramsay is ‘impressed’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here