30 jaar cel na verkrachting en miskraam: het kan in El Salvador

Evelyn Beatriz Hernandez Cruz uit El Salvador is veroordeeld tot 30 jaar cel vanwege moord. Wat is er in werkelijkheid gebeurd? Dit nog maar 19-jarig meisje kreeg een miskraam op het toilet, Ze wist niet eens dat ze zwanger was. Nog erger: Evelyn werd volgens lokale mensenrechtengroepen maandenlang verkracht, maar was te bang om naar de politie te stappen.

In april 2016 beviel ze van een overleden kindje op het toilet naast haar huis. Ze verloor het bewustzijn doordat ze een grote hoeveelheid bloed was verloren, waarna haar moeder haar naar het ziekenhuis bracht. Daar werd de tiener aangehouden. Ze werd ervan verdacht een abortus te hebben uitgevoerd.

De jonge vrouw werd aangeklaagd voor moord en deze week veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf, omdat ze zou hebben nagelaten om prenatale zorg te regelen. De aanklagers stelden ook dat de baby misschien na de geboorte was gestorven. Maar volgens haar advocaat wist de jonge vrouw niet dat ze zwanger was.

Het katholieke El Salvador is met Nicaragua, Honduras, de Dominicaanse Republiek en Chili 1 van de 5 Zuidamerikaanse landen waar abortus in alle gevallen strafbaar is. Vrouwen kunnen er worden aangeklaagd voor moord, zelfs wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of incest, of wanneer het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *