5 NASA-wetenschapsters vereeuwigd in LEGO-blokken

5 vrouwelijke NASA-wetenschappers worden vereeuwigd in een Lego-set. Voor ontwerpster en wetenschapsjournaliste Maia Weinstock een droom die uitkomt. Met ruim 10.000 stemmen won zij namelijk een ideëenwedstrijd van de beroemde blokjesfabrikant won.

Lego lanceerde in 2014 reeds 3 nieuwe sets met vrouwelijke wetenschappers in de hoofdrol. De speelgoedfabrikant wilde daarmee van zijn vrouwonvriendelijke imago afkomen. Eerder was er namelijk kritiek op de collectie Lego Friends, waarmee het bedrijf een lijn voor meisjes uitbracht in pastelkeurtjes.

Het was Ellen Kooijman, een geochemiste uit Stockholm, die het idee voor het vrouwenproject indiende. “Als vrouwelijke wetenschapper, merkte ik 2 dingen op: enerzijds de ongelijke verhouding wat betreffende mannelijke en vrouwelijke figuurtjes als ook de stereotype presentatie van de beschikbare vrouwen.”

Op de website van LEGO kan namelijk iedereen zijn of haar idee voor nieuwe figuurtjes lanceren. Met 10.000 supporters gaat het plan naar een raad van bestuur die vervolgens beslist of het idee tot uitvoer wordt gebracht.

Dr. Kooijman schrijft op haar blog dat het gebrek aan serieuze vrouwenfiguren haar al langer stoorde. Dat de NASA-wetenschappers daadwerkelijk in LEGO-vorm verschijnen, is voor Weinstock  ‘een droom die uitkomt’, zo meldt The Guardian. Zij heeft vanwege haar professie, maar ook persoonlijk, veel belangstelling voor ruimtevaart en met name vrouwen in de techniek. Met deze set wil ze haar seksegenoten in technische beroepen in het zonnetje zetten. “Zeker de vrouwen die met hun werk voor NASA veel impact op de wereld hadden.”

De uitgave door de Zweedse blokjesfabrikant komt niet toevallig nu. Op dit moment draait de speelfilm ‘Hidden Figures’ die het verhaal vertelt van briljante vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst, die werkten bij de NASA. Ze waren het brein achter een van de grootste operaties in de geschiedenis: de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte. Een indrukwekkende prestatie die het land weer moed gaf.

De Lego-poppetjes zijn gebaseerd op deze vrouwen Katherine Johnson, Margaret Hamilton, Sally Ride, Nancy Grace Roman en Mae Jamison. Eerstgenoemde, Katherine Johnson (98), was afgelopen weekend in levende lijve aanwezig bij de Oscar-uitreiking waar haar vertolkster Viola Davis een felbegeerd beeldje in ontvangst mocht nemen. Een daverend applaus voor de echte en de gespeelde Mrs Johnson!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *