Ga vrijdag vooral in het rood naar je werk!

Vrijdag de 29ste is een speciale hartdag, namelijk Dress Red Day. De Hartstichting vraagt vrouwen om deze dag rood te dragen organiseert om aandacht te vragen voor ladykiller nummer 1. Elke dag overlijden er 56 vrouwen aan in Nederland en worden er 440 vrouwen in het ziekenhuis opgenomen met klachten.

OPZIJ benoemde haar tot de invloedrijkste vrouwelijke arts van Nederland, LIBELLE de beste cardiologe van het land en de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen eerde haar om haar ‘uitzonderlijk grote inzet voor het verbeteren van het welzijn van vrouwen met hart- en vaatziekten’. Toch werd haar specialisme ‘cardiologie voor vrouwen’ lang volkomen genegeerd. Professor Angela Maas veranderde dat. Haar missiewerk blijft noodzakelijk, vindt ze, want hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Dagelijks sterven er in ons land 57 vrouwen aan.

“In 2003 besloot ik: ‘ik stop volledig met de mannen’. Ik wilde kijken naar de verschillen bij vrouwen. Wij zijn niet allemaal hetzelfde. Door in te zoomen op vrouwen kun je een hoger en lager risico eruit pikken. Dat heb ik moeten leren”, vertelt Maas in het Algemeen Dagblad. Ze heeft de genderspecifieke geneeskunde in Nederland op de kaart gezet. “De vrouwenemancipatie heeft binnen de cardiologie lang op zich laten wachten. Ik studeerde in de jaren ’70 in Groningen, in de nasleep van de tweede feministische golf. Ik was een activist. Dat heb ik geïntegreerd in mijn werk: de emancipatie van de vrouwelijke patiënt.”

Dress Red Day is een speciale dag in Nederland het leven geroepen door de Hartstichting. Het oorspronkelijke idee om 1 dag per jaar rood te dragen om aandacht te vragen voor vrouwen en hart- en vaatziektes komt uit de VS van en dateert uit 2002.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *