Angela Merkel moet Jamaica-coalitie gaan vormen

Haar partij CDU heeft flink verloren gisteren en zit op een historisch laag percentage. Maar als nog steeds grootste partij van Duitsland, zal Angela Merkel haar 4e termijn ingaan als Bondskanselier. Daarmee komt ze uit bij het record van haar vroegere leermeester Helmuth Kohl.

De Alternative für Deutschland (AfD) werd de grote verrassing met 12,6% van de stemmen. Deze rechts-populistische partij is daarmee de 3e partij en komt daarmee voor het eerst in het parlement.

Veel Duitsers reageerden gisteren geschokt op de opkomst van de AfD. In meerdere steden gingen honderden betogers de straat op, waar ze met leuzen en gefluit hun onvrede lieten blijken. In 2013 haalde de toen nog meer gematigde AfD de kiesdrempel van 5% nieteens. De partij keert zich nu vooral tegen het ‘wir schaffen das’ van Merkel.

De huidige coalitiepartner SPD behaalde 20,5% van de stemmen, eveneens het slechtste resultaat ooit. De sociaaldemocraten willen daarom nu de oppositie in.

De liberalen van de FDP zitten straks wel weer in het parlement. De partij verloor in 2013 alle zetels, maar kreeg nu 10,7 %. Zij worden gezien als een mogelijke coalitiepartner. Ook de Grünen, goed voor 8,9%, worden genoemd als potentiële partner.

Merkel erkende te hebben gehoopt op een betere uitslag, maar zei toch een nieuwe coalitie te willen vormen. Ze moet dan 2, op een aantal punten sterk tegengestelde groepen politici, namelijk de milieupartij Grünen en de ondernemerspartij FDP, samen met haar CDU in een 3-partijencoalitie bijeen zien te krijgen. Dit wordt ook wel een Jamaica-coalitie genoemd. Een benaming voor een coalitie tussen de politieke partijen CDU, FDP en Bündnis 90/Die Grünen. Deze partijen worden geassocieerd met respectievelijk de kleuren zwart, geel/blauw (in dit geval geel) en groen, welke kleuren ook in de vlag van het Midden-Amerikaanse land Jamaica voorkomen.

Reacties (1)

 1. Bernadette J.Reyntjens schreef:

  Compleet idioot : vinden jullie Angela Merkel
  een superwoman ?
  Zij is onze EU naar de ondergang asn het brengen.
  Haar inzicht mbt de immigratie is totaal falikant en daarbij heb ik een intentie voor al de jonge en oude vrouwen die door deze ongecontroleerde invaders geslagen,verkracht en vermoord werden En steeds worden.
  Schande Merkel !
  Catastrofale beslissing !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *