Angelina Jolie over #MeToo: “Seksueel geweld is een wereldwijd probleem”

Alle cliché’s over de entertainmentindustrie in zowel Hollywood als het bescheidener Hillywood lijken in de afgelopen maand wel bevestigd. Van ‘Sodom & Gomorra’ tot aan ‘De Gooische Matras’. Toch vergeten velen dat de verhalen over bekende personen nu eenmaal vaker op de voorpagina van kranten terecht komen dan die van een CEO van een bedrijf in Drenthe die zijn handen al jaren niet thuis kan houden als hij over ‘zijn’ kantoorvloer loopt. Daarover heeft nu ook actrice, regisseur en VN-gezant Angela Jolie zich uitgelaten.

“Seksueel geweld is overal. In de industrie waar ik werk, op universiteiten, in de politiek, in het leger en verspreid over de hele wereld”, merkte ze op tijdens een speech op de ‘Peacekeeping Defense Ministerial Conference’. Dit is een bijeenkomst van de Verenigde Naties waar ministers van Defensie samenkomen om te evalueren en nieuwe doelen te stellen, ditmaal in Vancouver.

De Oscarwinnares is al jaren een gezant voor United Nations en reist af naar landen waar hulp hard nodig is. In Canada sneed Jolie het onderwerp misbruik aan, dat wereldwijd hot is sinds het Harvey Weinstein-schandaal en de daardoor opgelaaide ‘Me Too’-beweging.

“Veel te vaak worden dit soort gevallen afgedaan als onzin of wordt het weggelachen. Maar een man die een vrouw seksueel lastigvalt, is niet oversekst. Die is gewoon gewelddadig”, aldus Angela Jolie. “Door seksueel geweld wordt het vrouwen heel moeilijk gemaakt om gelijkwaardigheid te bereiken. Het wordt vaak als een wapen gebruikt in tijden van oorlog, want het is goedkoper dan een kogel en de blijvende consequenties zorgen ervoor dat het uiterst effectief is.”

De actrice haalde een voorbeeld aan van vrouwelijke vluchtelingen die asiel zochten in Bangladesh. “Bijna elke vrouw daar is een overlevende van dergelijk misbruik of is er getuige van geweest is. Dat kan aanranding, verkrachting of zelfs groepsverkrachting zijn.”

Tot slot benadrukte ze dat vechten tegen seksueel geweld moeilijk is, maar niet onmogelijk. “We hebben de wet, de instellingen en de expertise om bewijs te leveren. Wij zijn in staat om misbruikers te ontmaskeren. Het enige dat nog mist in dit verhaal is de politieke wil.”

Reacties (1)

  1. […] Dat is ook exact waarom de oudere feministische garde de neiging heeft zich af te zetten tegen de #MeToo-vrouwen. En zoals ik vorige week ook al schreef: dat is onterecht. Ja, we hebben er alles aan gedaan om onze dochters weerbaar te maken en onze zonen eerbaar. Maar voorkomen is beter dan genezen. Ik bedoel: dat al dat seksueel geweld eens de wereld uit gaat. We kijken neer op landen die het als oorlogsgeweld hanteren en waar verschrikkelijke slachtoffers vallen. Daarvan lopen de rillingen me over de rug. Maar het is in gecultiveerde vorm ook alom aanwezig in onze ‘beschaafde  westerse wereld’. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *