Assertieve vrouwen verdienen meer

‘Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal’ is een beroemde quote van de zeer geëmancipeerde actrice Katharine Hepburn. Het is tevens de veelzeggende titel van het boek van Ute Ehrhardt. Voor wie het nooit las: de psychotherapeute beschrijft hierin methodes die vrouwen in staat stellen hun ‘braafheid’ plaats te laten maken voor verzet en daarbij het conflict tussen doelgericht handelen in hun eigen belang en adequate omgang met anderen op te lossen (‘brave’). Van belang daarbij zijn vooral duidelijke taal, opkomen voor zichzelf en het nemen van risico’s.

Dit wordt bevestigd door onderzoek van de European Journal of Work & Organisational Psychology onder 375. Hieruit blijkt dat assertieve vrouwen een hoger salaris én een hogere positie hebben.

‘The data shows that agreeable women earn the least — far less than what they deserve. And they rationalise the situation, making it less likely that they will make appropriate demands for equal pay,’ aldus mede-auteur van de publicatie Professor Sharon Toker.

Maar een belangrijke kanttekening is ook dat assertieve mannen nog steeds een hoger loon toucheren dan assertieve vrouwen. Dus: laat vooral van je horen als je hogerop wilt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *