Astrid Holleeder hoog op lijst NS Publieksprijs en haar nieuwste boek vandaag op de markt

Een van de beroemdste mensen ‘zonder gezicht’ in Nederland is Astrid Holleeder. Jawel, ‘de zus van’. In 2015 jaar hadden zij, haar zus en de ex van de terroriserende crimineel de euvele moed om, ondanks doodsbedreigingen, met hun ware verhaal naar buiten te komen. Daarom kon hij weer gearresteerd worden en achter de tralies verdwijnen.

Astrid, zelf advocate, schreef vervolgens het boek ‘Judas’ over de route naar haar beslissing om tegen haar gevaarlijke broer te getuigen. Daarvan zijn inmiddels in Nederland 500.000 exemplaren verkocht, het is bovendien genomineerd voor de NS Publieksprijs en in de VS wordt op dit moment gewerkt aan een verfilming van dit verhaal.

In haar nieuwe boek ‘Dagboek van een getuige’, dat vandaag uitkomt, beschrijft Astrid Holleeder uitvoerig hoe de beveiliging tegen mogelijke wraakacties door haar broer aan alle kanten faalt. Toen justitie zei dat ze haar geld van haar bestseller maar moest uitgeven aan haar eigen beveiliging, was voor haar namelijk de maat vol. “Een getuige zonder spaargeld is in dit land aan de Goden overgeleverd”, aldus de auteur. “Terwijl iemand als ik, een advocaat met een leuke bankrekening dankzij een goed verkocht boek, wel de ‘luxe’ heeft zichzelf te beveiligen tegen wraakacties.”

De drie vrouwen vinden dat ze door politie en Openbaar Ministerie aan hun lot worden overgelaten en weigeren verder nog verklaringen in de strafzaak af te leggen. Het proces tegen Holleeder komt hiermee in zwaar weer.

Astrid hoopt dat haar boek een discussie op gang brengt. “Een slagvaardiger OM krijgt het beter en makkelijker als het over belangrijke getuigen kan beschikken. Als ik daar ruzie over moet maken, vind ik dat niet zo erg.”

Psychiater Jan Swinkels sprak vorig jaar bij PAUW over de psyche van de psychopathische crimineel, die al sinds de Heineken-ontvoering in 1983 (hij was toen nog maar 25) dood en verderf zaait.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *