Belgische topvrouwen gaan als de brandweer – Supervrouwen

De raden van bestuur van de 126 bedrijven op de beurs van Brussel vervrouwelijken in hoog tempo. Bijna een kwart van de in totaal 1008 bestuurders is nu vrouw. In 2014 was dat nog minder dan 20%, in 2004 amper 6%.

Dat meldt zakenblad De Tijd.

Ook rukken de vrouwen op in de lijst van machtigste bestuurders, die De Tijd opstelde door punten te geven naargelang de omvang van hun bedrijf en hun functie. Terwijl in de top 20 van 2014 slechts 1 vrouw stond, zijn dat er nu 4. Het gaat om de gewezen zakenadvocate en Gimv-voorzitster Hilde Laga, Proximus-CEO Dominique Leroy, Melexis-topvrouw Françoise Chombar en Evelyn du Monceau, die onder meer bij UCB en Solvay mandaten heeft.

8 beursgenoteerde bedrijven hebben een vrouwelijke CEO en 9 een voorzitster van de raad van bestuur. Bij de vastgoedgroep QRF zijn beide functies in handen van een vrouw. 1 op de 6 beursgenoteerde ondernemingen heeft nog geen vrouwelijke bestuurder.

Daarnaast is er een verschuiving van de economische macht naar Vlaanderen. Ruim driekwart van de topbestuurders is Vlaams. Tot het einde van de jaren ’90 stond er steevast een Franstalige op de eerste plaats.

Illustratie: Kaai Theater

Moet je lezen

Gerelateerde blogs