BNN maakt van verkrachting een spelletje

BNN, ooit opgericht door Bart de Graaff was indertijd jong, snel en brutaal. Inmiddels is het gefuseerd met het establishment van de VARA, maar met de aankondiging van een nieuw programma weet het de tongen los te krijgen op een lompe en vrouwonvriendelijke manier. Houd je vast: In ‘Verkracht of Niet’ (sic) dat zal worden gepresenteerd door Geraldine Kemper (27) en Tim Hofman (29), worden specifieke seksueel geweld-zaken nagespeeld door acteurs. Jongeren gaan vervolgens discussiëren over de vraag of het een kwestie is van verkrachting of geen verkrachting.

Castingbureau ‘A Million Faces’ verspreidde gisteren per e-mail een oproep voor 14 panelleden die zich willen uitlaten over ‘de wederzijdse toestemming voor de seksuele daad’. “Was het een flirt of een verkrachting? Wat is acceptabel en wanneer gaat het over de grens?” Op sociale media regent het uiteraard negatieve reacties. ‘Dus als zij dan bepalen dat het geen verkrachting is moet je verder niet zeuren,’ schrijft iemand. ‘Dit is een grap, right?’ schrijft een ander. Nee dus.

Wieneke van Vucht van BNN laat aan Radio 1 weten dat iedereen panellid kan worden. “We willen representatief en een afspiegeling zijn van iedereen die jong is in Nederland. Bij de casting zijn we op zoek naar allerlei types.”

Altijd ben ik trots geweest op de vooraanstaande positie van Nederland iun de wereld, daar waar het gaat om programma’s over seks en seksuele voorlichting in de breedste kring. Maar nimmer heb ik kunnen vrezen dat er van verkrachting een spelletje wordt gemaakt. Hallo programmamakers: denk eens goed na over publiek omroepgeld. Een geval van zeer slechte PR, maar ik denk ook een geval van slechte smaak qua programma. Je zult maar een slachtoffer zijn van 1 van de nagespeelde cases en dan te horen krijgen dat je volgens ‘de jury’ helemaal niet verkracht bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *