Bouw, metaal en transport: ook vrouwen staan hun ‘mannetje’

Er zijn nog mannenbastions, maar er worden er steeds meer veroverd. Zo blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta in 17 zogenaamde ‘zware’ sectoren in België, zoals bouw, metaal en transport. Van de 70.000 arbeiders is nu 9% vrouw. Verwacht wordt dat dit in de komende jaren gaat toenemen om de volgende redenen:

1. Het belang van brute kracht neemt af
Het beeld van stoere werkmannen die sjouwen met zwaar materieel is achterhaald. De technologische vooruitgang zorgt voor hulpmiddelen om de werklast te verlichten. De nadruk ligt steeds meer op goede afwerking.

2. Een evenwichtig team is efficiënter
Mannen en vrouwen hebben andere sterktes en bedrijven zijn zich daar meer van bewust. Terwijl vrouwen zich vooral richten op goede relaties opbouwen met collega’s, is het voor mannen vaak belangrijker om snel resultaat te bereiken, en liefst nog zonder hulp van anderen. Mannen onder elkaar leidt vaak tot haantjesgedrag. Een vrouw in het team zorgt voor meer overleg, wat de efficiëntie verhoogt.

3. Jongeren doorbreken stereotypen dankzij studiekeuze
De Vlaamse regering zette in 2012 een actieplan op voor STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Uit de STEM-monitor van 2016,  blijkt dat het aantal meisjes licht toeneemt.

4. Tekort aan geschoold personeel
Voor veel technische functies, zoals ingenieur of IT’er zijn er tegenwoordig meer vacatures dan kandidaten. Werkgevers kunnen het zich dus niet meer veroorloven de helft van de bevolking links te laten liggen uit principe of onwetendheid.

5. Werk en gezin combineren wordt makkelijker
Bij veel typische ‘mannenbanen’ waren altijd onregelmatige werktijden. Tegenwoordig hechten werkgevers steeds vaker belang aan een goede balans tussen werk en privé en bieden ze ook kinderopvang, flexwerk en telewerk aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *