Claudia de Breij droomt al 25 jaar over ‘Zomergasten’

Vanavond is het de schone taak aan Claudia de Breij om dit seizoen ‘Zomergasten’ af te sluiten bij Janine Abbring. Die laatste startte (Rosanne Hertzberger) en eindigt de 6-delige reeks met een vrouw.

Dit jaar werd de Oudejaarsconference van Claudia de Breij (Utrecht, 1975) met lovende recensies onthaald. Ze is de eerste vrouw in de geschiedenis die deze prominente uitzendplek kreeg toebedeeld. Het was de zoveelste grote eer die haar de afgelopen jaren ten deel viel. Claudia werkt momenteel aan haar nieuwe voorstelling ‘NU’ die begin 2018 in première zal gaan.

Ze is op vanavond goed voorbereid, maar toch ook met plankenkoorts. “Volgens mij bedenk ik al vanaf mijn 15e wat ik zou laten zien als ik er ooit in ‘Zomergasten’ zou zitten. Nu ik éindelijk mag (ik probeer al jaren beroemd genoeg te worden om de eer te verdienen) zijn er een paar klassiekers van vroeger overgebleven, waarvan ik nog steeds vind dat iedereen ze moet zien, maar er is vooral veel dat me recent heeft geraakt, in positieve of negatieve zin.’

Maar in de Radio 10 ochtendshow bij Lex Gaarthuis vertelde ze ook: “Ik merk nu al dat zo’n vader op het schoolplein tegen me zegt: ‘Zondag hè, spannend!'” Ondanks dat ze al jaren in haar hoofd met het programma bezig is, vindt Claudia het moeilijk om fragmenten uit te kiezen die ze wil laten zien in de uitzending. “En wat ik ook merk is dat bijna alles wat jij wil laten zien, je beargumenteert met: dit is gewoon zo goed of zo mooi. Maar dat is geen gesprek. Anders had ik bijvoorbeeld het integrale oeuvre van Neil Diamond uitgezonden.”

De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op, in 2014 bekroond met een ere Nipkowschijf.

‘VPRO Zomergasten: Claudia de Breij’, zondag 27 augustus 2017 om 20.15 uur op NPO 2. Aansluitend de Zomergastfilm: ‘Antonia’ om 23.23 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *