Daarom zijn topvrouwen dus vaker blond !

Blond, dom en als enige recht haar aanrecht. Een seksistisch grapje (en helaas meer dan dat) van de vorige eeuw. Maar hé, wat denk je wat anno 2016? Vrouwen met blonde lokken hebben vaker een toppositie dan vrouwen met welke andere haarkleur dan ook. Dat blijkt uit onderzoek van Jennifer Berdahl en Natalya Alonso van de University of British Columbia bij 500 bedrijven uit de Standard & Poor’s-List.

48% van de vrouwelijke CEO’s is blond. Ook bij 35% van de vrouwelijke Amerikaanse senatoren is dit het geval. Opvallend, want slechts 5% van de Amerikaanse volwassenen is blond. Als je de niet natuurlijk blondgelokten meetelt, ligt het percentage nog hoger. “Als vrouwen ervoor kiezen hun haar blond te verven, is dat een strategisch keuze”, aldus onderzoekster Jennifer Berdahl in The Huffington Post.

Als de verpakking er vrouwelijker, ontwapenende en ongevaarlijker uitziet, wat bij lichte haarkleuren het geval is, komt een vrouw beter weg met assertief en onafhankelijk optreden, wat helaas nog steeds als ‘mannelijk’ wordt gezien. De onderzoekers benadrukken dat dit geen bewust proces is.

Zij deden 3 experimenten met telkens 100 mannen. Bij de eerste werden blondines en brunettes als even aantrekkelijk ervaren, maar die eersten scoorden (klassiek) lager op competentie en onafhankelijkheid. De tweede proef liet mannen kiezen tussen een blonde en een bruinharige versie van dezelfde vrouw als CEO en ook daar koos de meerderheid voor de bruin, omdat die hen intelligenter, serieuzer en professioneler leek.

Tenslotte werd de heren gevraagd om vrouwen te beoordelen waarvan ze wisten dat ze een dominante leiderschapsstijl hanteren. Zo lazen ze quotes van de CEO’s als ‘Ik wil dat het duidelijk is wie hier de leiding heeft’ en ‘Mijn personeel weet wie de baas is’. Uitgesproken door donkerharige vrouwen, werden die als bedreigender ervaren dan bij een blonde bazin. De onderzoekers noemen dit ‘de blonde paradox’. Berdahl: “Als de haarkleur van dezelfde vrouw verandert van blond naar bruin, dan wordt ze al snel gezien als een bitch.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *