En Sharon Stone lachte, wel 10 seconden lang

De eerste vrouwen van na de seksuele revolutie I waren er nog om de mannen te pleasen. Nu is er eindelijk deel II:

Sharon Stone, de inmiddels bijna 60-jarige Hollywood-vedette was afgelopen week te gast in CBS Sunday Morning met Lee Cowan. Vanwege de nogal verhitte actualiteit vroeg hij Sharon of zij weleens last had gehad van seksueel overschrijdend gedrag. Haar reactie was even duidelijk als toonaangevend en tja: wellicht ook een beetje schamper. Haar lach duurde minstens 10 seconden. Maar vind je het gek? Ze kwam als 19-jarig meisje vanuit de provincie naar Los Angeles en omgeving om het daar te maken. 40 jaar lang was ze actief in en rond de filmbusiness. Overigens vertelde ze tussen neus en lippen door dat ze na haar herseninfarct in 2001 toch een hele tijd behoorlijk alleen was geweest. Tsja.

Het is duidelijk: we hebben het hier over een sterke vrouw. Gehard in het leven met om haar heen de seksuele roofdieren. Na haar ‘stroke’ leerde ze opnieuw praten, lopen en leven. Helaas weet ik uit eigen ervaring wat of een enorm zwaar proces een revalidatie is. En nog steeds stelt Sharon zich niet op als slachtoffer, maar als een reële vrouw, die alles op dat gebied wel gezien heeft.

Ze heeft het over de generatie vrouwen waar ze zelf deel van uitmaakt. Opgevoed om een man te behagen en om naar zijn pijpen te dansen, qua uiterlijk, dagbesteding, gezin en noem maar op. En dat in de periode van de 70’er jaren, waar de seksuele revolutie zogenaamd al lang geschied was. Ik schrijf niet voor niks ‘zogenaamd’. Want als de hele #MeToo-affaire 1 ding duidelijk heeft gemaakt is het dat de seksuele revolutie van de jaren ’60 alleen de mannen voordeel gaf. Ja, vrouwen konden dankzij de pil bepalen of ze wel of niet zwanger werden. Maar het waren de mannen die daar profijt van trokken. Eerdere generaties schuinsmarcheerders moesten met officiële dan wel inofficiële maîtresses immers op hun tellen passen. Voor je het wist had je een buitenechtelijk kind dat veel schande opleverde en evenveel geld kostte. Vanaf het pessarium, het spiraaltje en zeker toen de anticonceptie-pil daar was, konden zij  hun ‘goddelijke gang’ gaan.

En vrouwen, dat weten we inmiddels, werden in de zwijgcultuur gepraat, gedwongen, gemept of gechanteerd.” Ssst, niet vertellen: dat geeft maar gedonder!” Ontelbaar zijn de verhalen van vrouwen (vaak jonger dan hun ‘minnaar’) die gevoelens ontwikkelden voor zo’n man, om vervolgens nog harder gekwetst te worden. Of gedwongen werden tot een abortus.

En dat is waarom Sharon Stone lachte. Begreep haar interviewer (zelf immers ook werkzaam in de wereld van de media) er nou echt helemaal niks van? Sharon behoort evenals ondergetekende echter tot het soort vrouwen dat de kansen en de skills had om zich lichamelijk en geestelijk te wapenen. En weerbaar te zijn. Dat was en is niet elke vrouw gegeven, ofwel vanwege haar karakter, maar nog veel vaker door aangedaan seksueel geweld in alle soorten en maten.

Dat is ook exact waarom de oudere feministische garde de neiging heeft zich af te zetten tegen de #MeToo-vrouwen. En zoals ik vorige week ook al schreef: dat is onterecht. Ja, we hebben er alles aan gedaan om onze dochters weerbaar te maken en onze zonen eerbaar. Maar voorkomen is beter dan genezen. Ik bedoel: dat al dat seksueel geweld eens de wereld uit gaat. We kijken neer op landen die het als oorlogsgeweld hanteren en waar verschrikkelijke slachtoffers vallen. Daarvan lopen de rillingen me over de rug. Maar het is in gecultiveerde vorm ook alom aanwezig in onze ‘beschaafde  westerse wereld’.

Laten we daarom blij zijn met deze 2e seksuele revolutie. Die nu eens niet de mannen naar de mond en andere lichaamsdelen praat, maar de vrouwen. Er is momenteel een jonge generatie vrouwen die geen zin hebben om nog weerbaarder te zijn of te worden. Die dat terecht het ‘paard achter de wagen’ spannen vindt. En ik ben het inmiddels helemaal met ze eens. Voor mij hoeven er geen contracten te worden ondertekend als 2 (of meer) volwassen, weldenkende mensen seks hebben met elkaar, maar wel een nuchtere en duidelijke consensus. En heren ‘predators’: jullie tijd zit erop. Of je nu op meisjes of op jongetjes valt. Kwestie van voortschrijdend inzicht.

Annedieke Kuchler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *