‘Ik ga op vakantie en kom vaginaal verminkt terug’

De zomervakanties zijn nu in heel Nederland en België een feit. Op reis naar het buitenland, betekent dat voor veel kinderen. Zon, zee en zaligheid. Zou je hopen en wensen. Maar er is een categorie meisjes die in de komende weken met haar familie naar het land van herkomst gaat. Niet om gezellig oma te bezoeken, maar omdat de familie vindt dat dit meisje ‘besneden’ moet worden. Een eufemistische uitdrukking voor een gruwelijk, bloedig, pijnlijk middeleeuws (excusez le mot) ‘kut’-ritueel.

“Onaanvaardbaar”, vindt ook de Belgische staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). Ze legt het zogenaamde ‘besnijdenistoerisme’ aan banden.

De meeste genitale verminkingen komen voor in Islamitische landen in Afrika zoals Egypte, Soedan en Somalië. Bij dergelijke ‘ingrepen’ worden de clitoris en soms ook de schaamlippen verwijderd. Ze doen dat omwille van het geloof dat de mannen daardoor vruchtbaarder zouden zijn. In de meeste Europese landen is FGM (Female Genital Mutilation) strafbaar. Daarom werkte Demir samen met Didier Reynders een reisadvies voor 24 landen uit. “We willen hiermee een duidelijke boodschap stellen: als u uw dochter laat besnijden en u komt terug naar België dan zal u worden vervolgd.”

Tot nu toe zijn er echter amper veroordelingen geweest, omdat het probleem verborgen blijft. Daarom roept Zuhal Demir alle artsen nu op om bij elk geval van genitale verminking dat ze constateren een melding te maken bij de politie en het parket. “Het is dan wel te laat voor dat meisje, maar ze kunnen nog op tijd zijn voor het jongere zusje.”

Veel hulpverleners voelen weinig voor haar plan vanwege de verplichting die eraan hangt. Ze willen vooral via sensibilisering ouders bewust maken van het probleem en het zo de wereld uit te helpen.

GGD Haaglanden (regio Den Haag) meldt dat in hun regio jaarlijks ongeveer 5.000 meisjes (in de leeftijdscategorie van 0 tot 18 jaar) serieus risico lopen om besneden te worden. De GGD vreest dat met de komst van steeds meer vluchtelingen naar Nederland het aantal besneden vrouwen in Nederland zal toenemen.

Met een nieuwe campagne willen ze ouders van meisjes die in aanmerking komen voor besnijdenis informeren over de consequenties en over de strafbaarheid hiervan. Daarin staat ervaringsdeskundige Sahra centraal. Zij spreekt openhartig over de invloed van de ingreep op haar dagelijks leven. Ze richt zich enerzijds tot de ouders van meisjes, aan wie zij vraagt om de gezondheid van hun dochters te beschermen. Anderzijds richt Sahra zich op besneden vrouwen, door te wijzen op het nazorgspreekuur bij het Haga Ziekenhuis in Den Haag.

Reacties (1)

  1. anna schreef:

    via de GGD is dit gemakkelijk te controleren … ook scholen kunnen hier aan bijdragen, met name zwarte scholen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *