Geld stuurt de wereld

We krijgen regelmatig boeken opgestuurd naar onze redactie en daar zijn wij heel blij mee: extra exposure voor vrouwelijke auteurs, mooie informatie en een leuke winactie voor de lezers van onze blog (dat doen we 4x per jaar dus hou het in de gaten).

Ik ken Anne-Marie Rakhorst van naam omdat ze ooit Zakenvrouw van het jaar was. De stappen die ze de laatste tijd heeft genomen waren mij wel vaag bekend, maar veel wist ik er niet van. Maatschappelijk bewust ondernemen interesseerde mij al toen het die naam nog niet eens had. Haar nieuwe boek ‘Geld stuurt de wereld’ wilde ik dan ook graag recenseren, omdat op de achterkant beide onderwerpen worden aangekaart: “Wat vind je belangrijker? De zekerheid dat je toekomstige geld veilig is of dat je toekomst veilig is doordat jouw geld bijdraagt aan een betere wereld?”

Hoewel het zeker geen licht onderwerp is, leest het makkelijk weg. Overzichtelijk ingedeeld, mooie vormgeving en afgewisseld met interessante interviews. En niet met de minsten: o.a. Marjan Sax (De Filantropische Adviseur), Peter Blom (Triodos Bank) en Herman Wijffels (hoogleraar Universiteit Utrecht).

Waarom moet je het lezen?
Omdat het uitgaat van een principe waar geen speld tussen te krijgen is. In Nederland zit namelijk 2300 miljard euro in pensioentegoeden, spaargelden en belegde particulier vermogens. Er is dus heel veel geld dat invloed kan uitoefenen op een schonere, betere wereld. Maar dat gebeurt helaas niet.

In dit boek geeft Rakhorst praktische aanwijzingen aan alle mensen die privé of zakelijk geld (en dat hoeft niet perse een heel groot bedrag te zijn) beheren, om dat zo duurzaam mogelijk te doen. Het gaat dus over beleggen, financieren en dergelijke en het wordt op begrijpelijke wijze uitgelegd.

Het niveau van de lezer kan niet helemaal amateur zijn; daarvoor is de materie te ingewikkeld. Maar het legt wel simpel uit hoe er gedacht wordt over duurzaam beleggen en hoe je zelf een actieve belegger kunt worden die bijdraagt aan een betere wereld. Hoe je een duurzame portefeuille winstgevend maakt en houdt en dat je de bedrijven die jouw pensioen beheren misschien moet gaan uitzoeken op het feit of ze investeren in de toekomst, omdat je dat belangrijk vindt net als ik.

Het kan, dus doen!
En ja, het kan: EN geld voor je pensioen beheren voor een mooie oude dag EN jouw steentje bijdragen aan een wereld die ook nog leefbaar is voor onze (klein-) kinderen. Daarvan ben ik nu overtuigd. Dank je wel Anne-Marie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *