Generatie vrouwen die in 2020 afstudeert, kan loonkloof dichten

De generatie vrouwen die in 2020 afstudeert aan universiteiten in ontwikkelde markten, kan de eerste worden die de loonongelijkheid ten opzichte van mannen in hun professionele carrière gaat verkleinen. Dit blijkt uit onderzoek van Accenture ter ere van Vrouwendag. Uit het rapport, Getting to Equal 2017, blijkt dat de loonkloof verkleind kan worden als vrouwen 3 ‘equalizers’ tijdens hun loopbaan efficiënt toepassen en als ze daarbij door het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld ondersteund worden.

Het toepassen van deze gelijkmakers kan de loonkloof in ontwikkelde markten al in 2044 dichten waarmee het behalen van loongelijkheid met 36 jaar wordt versneld. In opkomende markten, kan het overbruggen van de loonkloof meer dan 100 jaar verkorten, waarbij loongelijkheid wordt bereikt in 2066 in plaats van in 2168.

“De toekomstige beroepsbevolking moet een gelijke arbeidspoel zijn. De genderkloof is een economische en cruciale concurrentiefactor, die iedereen aangaat. We moeten daarom maatregelen nemen om kansen te creëren voor vrouwen om de kloof sneller te overbruggen,’’ aldus, Manon van Beek, Country Managing Director Accenture Nederland.

Vouwen verdienen wereldwijd gemiddeld $100,- waar een man er $140,- verdient. Vrouwen hebben minder vaak betaald werk, wat bijdraagt aan de ‘onzichtbare loonkloof’ die de economische ongelijkheid tussen de genres wederom vergroot. In Nederland wordt die zelfs voor 44% bepaald doordat vrouwen minder uren werken. Meer dan een kwart (26%) van de gap wordt veroorzaakt door het lagere aantal vrouwen in betaald werk, en 14% doordat vrouwen vaker in lager betaalde sectoren werken.

Een aantal kritische factoren beïnvloeden de kansen voor vrouwen op een gelijk loon. Studentes zijn namelijk minder snel geneigd een studie te kiezen waarbij het potentieel om veel te verdienen groot is (11% vrouwen vs 21% mannen), een mentor te hebben (30% vs 50%) of te streven naar een senior leidinggevende positie (14% vs 29%). Bovendien gebruiken jonge vrouwen minder snel nieuwe technologieën (21% vs 50%) en volgen minder codering- en informaticacursussen (45% vs 78%).

Het 2017 Getting to Equal onderzoek, welk een vervolg is op het onderzoek uit 2016, benadrukt 3 versnellende factoren die vrouwen helpen om de loonkloof versneld te overbruggen.

    • Digitale vlotheid – de mate waarin mensen gebruik maken van digitale technologieën om te verbinden, leren en te werken.
    • Ambities stellen – de noodzaak voor vrouwen om de lat hoog te leggen, weloverwogen keuzes te maken en proactief hun carrière te beheren.
    • Technologische geletterdheid – de mogelijkheid om digitale en technologische vaardigheden verder te ontwikkelen, net zo snel als mannen..

“Gendergelijkheid is een essentieel onderdeel van een werkplek, dit betreft ook loon”, aldus Pierre Nanterme, Accenture’s CEO. “Het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld hebben allemaal een belangrijke rol te vervullen bij het dichten van de kloof. De samenwerking tussen deze organisaties is dan ook de sleutel tot het faciliteren van de juiste kansen, omgeving en rolmodellen die de weg naar verandering leiden.”

Meer dan 28.000 vrouwen en mannen, inclusief studenten, uit 29 landen namen deel aan het onderzoek. De steekproef omvatte een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen, van 3 generaties (Millennials, Generatie X en Baby Boomers), uit alle medewerkers niveaus bij bedrijven van verschillende grootte uit Argentinië, Australië, Oostenrijk, Brazilië, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot-China (inclusief Hong Kong en Taiwan), India, Ierland, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Singapore , Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *