Griet Op de Beeck doorbreekt stilzwijgen over incest

Morgen verschijnt het nieuwe boek van Griet Op de Beeck: ‘Het beste wat we hebben’. Het is het eerste deel van een trilogie over een zeer persoonlijk onderwerp, namelijk incest. Zelf werd zij door haar vader op jonge leeftijd seksueel misbruikt.

“Je wilt niet dat ik nu, op deze klok, vertel wat mijn vader met mij deed, Matthijs”, sprak ze vanavond bij DWDD. Maar het gesprek ging eigenlijk verder alleen maar over haar persoonlijke trauma en hoe ze daar met behulp van goede therapie eindelijk van verlost werd.

Griet vertelde over hoe het misbruik haar leven decennia lang tekende, vooral ook omdat jonge kinderen e.e.a. nog niet goed beseffen en ze veel, heel veel, verdrongen had. En zoals ze zei: “De angst om niet geloofd te worden is verschroeiend en verschrikkelijk.”

En ze las de eerste alinea voor van haar boek ‘Het beste wat we hebben’, dat over een man gaat (Lucas, broer van incest-slachtoffer Suzanne) , dus niet autobiografisch is, maar wel geschreven is vanuit de kennis en de vreselijke ervaringen van de schrijfster.
De zitting was in volle gang, maar Lucas stond op en liep de raadkamer uit. Soms weet een lijf beter wat te doen dan alle opgetelde rationaliteit. Hij stapte in zijn auto en zonder veel nadenken reed hij naar de brug, de brug waar elk jaar gemiddeld veertien mensen af sprongen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *