Hoe luncht Nederland? En hoe doen ze dat in de rest van de wereld?

Tussen de middag een broodje kaas, een broodje bal of een uitsmijter. Hip Nederland doet het wellicht met een aangeklede salade of pompoenbrood met humus, maar lunchen zit van oudsher niet echt in onze genen. Uit cijfers van cateraar Eurest blijkt dat maar 17% van werkend Nederland zijn ‘twaalfuurtje’ in een bedrijfskantine haalt. Verreweg de meesten (wij zijn de uitvinders van ‘een boterham met tevredenheid’) nemen de bekende brooddoos mee naar kantoor.

Viking.nl vroeg voedingsdeskundige Fleur Voerman (nomen est omen) hoe gezond die Hollandse lunch eigenlijk is “Nederland is echt een broodland. En als je brood eet, dan is dat prima, maar ik zou er dan wel voor kiezen om in de ochtend iets anders te eten.”

Voerman meldt dat we vaak voor brood tijdens de werklunch kiezen omdat het handig en snel is. Maar ze zou liever hebben dat de bedrijfscultuur veranderd. Ze heeft zelf in het buitenland gewoond en weet dat het ook anders kan. “Als je gevarieerder eet, heeft dat effect op je bloedsuikerspiegel. Die blijft dan stabieler, waardoor je je beter kunt concentreren.”

Op de vraag hoe bedrijven hun werknemers beter kunnen laten lunchen, is Voerman resoluut: “Verplicht pauze instellen. Haal mensen van hun bureau weg. Geef ze de tijd en de ruimte om in rust hun lunch te nuttigen.”

De mensen van Viking keken naar wat er over de grens op de borden ligt, zo ergen tussen 12 en 2. Zeer verschillend: qua voedingswaarde, calorieën, gezondheid en last but not least: smaak. Kijk en vergelijk en lees hier de commentaren.

Italië:

Engeland:

Duitsland:

Turkije:

Oostenrijk:

Frankrijk:

Brazilië:

India:

Verenigde Staten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *