Hoe je vandaag slim op een vrouw stemt

Een stem op de eerste vrouw op de kieslijst is niet genoeg om de genderbalans te verbeteren. De verhouding op de ingeleverde lijsten is namelijk 65% mannen tegenover 35% vrouwen. Daarom moedigt het initiatief ‘Stem op een Vrouw’ kiezers aan na te denken over het belang van gelijkwaardige politieke representatie en stimuleert hen strategisch te stemmen.

Initiatiefnemer Devika Partiman: “Uit onderzoek blijkt dat tijdens verkiezingen meer voorkeursstemmen op vrouwen dan op mannen worden uitgebracht. Bijvoorbeeld op de eerste vrouw op de lijst. Dat is goed bedoeld, maar zorgt er niet voor dat er meer vrouwen in de Tweede Kamer komen. Terwijl de wil er dus wel is! We willen mensen uitleggen hoe ze wél tactisch kunnen stemmen. Want anno 2017 is het hoog tijd dat de Tweede Kamer de man-vrouw verhouding in de samenleving weerspiegelt. Fifty-fifty dus.”

Let op! Door een voorkeurstem te geven aan een vrouw die gezien de peilingen net niet in de Kamer komt, kan de man-vrouwverhouding in het parlement rechtgezet worden. Momenteel zitten er 57 vrouwen in de Tweede Kamer tegenover 93 mannen. Daar moet, 100 jaar nadat vrouwen kiesrecht kregen, eens verandering in komen.

Dus door strategisch op een vrouw te stemmen die zonder voorkeurstemmen niet in de Kamer komt, zorgen we voor meer vrouwen in ons parlement. Stem daarom op vrouwen die lager op de kieslijsten staan. Met die voorkeurstem maak je het verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *