Veel hoogopgeleide vrouwen hebben spijt van partnerkeuze

Veel hoogopgeleide Nederlandse vrouwen van middelbare leeftijd hebben spijt van hun partnerkeuze. Achteraf gezien hadden ze liever iemand gekozen die hun carriere meer had aangemoedigd of meer zorgtaken op zich had genomen. Zo blijkt uit onderzoek van SheConsult, het bureau van Vreneli Stadelmaier. Zij ondervroegen 600 hoogopgeleide vrouwen tussen de 40 en 60 jaar oud over werk, privé en de combinatie daarvan.

15% zei spijt te hebben van een vroegere partnerkeuze. Doorberekend zou het gaan over 120.000 vrouwen.

‘Ik had ooit een partner die vond dat zíjn baan het belangrijkste was, ook al waren we beide afgestudeerd aan de TU Delft’, vertelt een van de geïnterviewden. ‘Ik zag dat anders, maar het impliceerde wel dat ik voor het huishouden zorgde en eventueel later ook voor de kinderen. Daarnaast leidde zijn baan de keuze voor onze woonplaats.’

De relatie ging uit, maar de geïnterviewde stelt dat als ze eerder had ingezien wat de gevolgen waren, ze wellicht een andere keuze gemaakt zou hebben. 39% geeft aan spijt te hebben van de keuzes die ze hebben gemaakt op werkgebied, zoals om een bepaalde uitdaging niet aan te gaan of parttime te gaan werken.

‘Ik ben bezweken voor het Nederlandse zorgmodel waar altijd verwacht wordt dat moeders minder gaan werken’, vat een vrouw het samen. ‘Achteraf ben ik te lang 4 dagen blijven werken terwijl ik al veel eerder weer 5 dagen had willen werken.’

Vlak na het afstuderen geeft 65% van de vrouwen nog aan ambitieus tot zeer ambitieus op werkgebied te zijn. Maar dat loopt snel terug bij 30’ers, die zich geconfronteerd zien met kinderwens, een carrière die minder vordert dan ze dachten of andere tegenslagen.

Vreneli Stadelmaier: “Vrouwen zijn niet goed op wat komen gaat. Ze doen het goed tijdens hun opleiding en denken dat ze er met hard werken wel zullen komen. Maar de werkvloer, van oudsher een omgeving van mannen kan zorgen voor verrassingen.” Daarom ook publiceerde ze recent haar boek ‘Yes She’s Smart’ voor de jonge generatie. Opdat zij betere keuzes maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *