Internationale schrijfactie #supervrouwen: nog t/m aanstaande zondag

De wereld van lezen en schrijven verandert snel, vooral gedreven door recente technologische ontwikkelingen. Sweek belichaamt deze nieuwe trends en verbindt lezers en schrijver met elkaar. Er staan verhalen op van zowel opkomende schrijvers als gevestigde auteurs, in alle genres. Volg je favoriete verhalen, ontvang notificaties wanneer nieuwe hoofdstukken gepubliceerd zijn en deel je feedback. Ga je op reis? De verhalen die je volgt worden opgeslagen, zodat je zelfs kunt lezen als je offline bent. Heb je een eigen meesterwerk in gedachten? Met Sweek kun je gemakkelijk schrijven en publiceren op je smartphone, tablet of computer. Supervrouwen.nl en Sweek nodigen je uit om mee te schrijven voor de internationale actie #supervrouwen.

Introductie
Als mens moet je je vrij voelen, kunnen zijn wie je wilt zijn, kunnen zeggen wat je denkt en je dromen na kunnen jagen. Vrouwen vechten wereldwijd nog steeds voor deze vrijheid, en wij willen naast hen staan. Door ze te inspireren om hun verhaal te vertellen. Door hun kracht erkennen. Door te laten zien dat niemand er alleen voor staat. Door verandering te eisen. Door naar gelijkheid te streven.

8 maart
Internationale Vrouwendag geeft ons de perfecte gelegenheid samen impact te maken door storytelling. We nodigen je uit een verhaal te schrijven waarin een vrouw centraal staat – ook als je zelf man bent. Deze actie staat voor solidariteit.

Van 28 februari t/m 15 april 2018 verzamelen we alle verhalen op Sweek, een gratis platform voor het lezen, schrijven en delen van verhalen.

Vrouwen in de hoofdrol
Je kunt over elk onderwerp schrijven, zolang je verhaal aan twee eisen voldoet:
1) één of meerdere vrouwen de hoofdrol vervullen en
2) het verhaal minder dan 5.000 woorden heeft.

Proza en poëzie. Fictie en non-fictie. Om je meteen inspiratie mee te geven, je kunt bijvoorbeeld schrijven:
– over een supervrouw voor wie je simpelweg heel veel respect hebt
– over persoonlijke groei of het overwinnen van obstakels of vooroordelen
– over wat het betekent een vrouw te zijn
– een artikel over een belangrijke onderwerp zoals sociale ongelijkheid, media stereotypes en het doorbreken ervan, zakelijke kansen en (seksueel) geweld tegen vrouwen
– een (fictief) kort verhaal waarin één of meerdere vrouwen de hoofdrol vervullen

Jury
We een jury samengesteld om de 10 meest indrukwekkende verhalen per taal te selecteren. Dat betekent dat jouw verhaal altijd gelezen zal worden. Deze 10 verhalen worden gebundeld; en alle finalisten krijgen een e-boek toegestuurd. Daarnaast kiezen nlSupervrouwen.nl en Vrouwenvannu.nl een aantal verhalen om op hun website te plaatsen.

Vrouwenrechten wereldwijd
Iedereen draagt bij aan de verbetering van vrouwenrechten wereldwijd, want we doneren de opbrengst per verkochte bundel (minimaal €1,- per verkocht exemplaar) aan een van deze organisaties – de finalisten kiezen samen!
– Malala Fund
– Free A Girl
– Mama Cash
– Femmes for Freedom

Stap-voor-stap meedoen
Stap 1: Download de Sweek app of gebruik onze website
Website: https://sweek.com/
Android app: http://bit.ly/SweekforAndroid
iOS app: http://bit.ly/SweekforiOS
Stap 2: Maak een account aan
Stap 3: Upload je verhaal door te klikken op ‘Mijn verhalen’ en ‘Nieuw verhaal’
Stap 4: Publiceer je verhaal met de tag #supervrouwen als tag
Stap 5: Deel je verhaal op social media en motiveer anderen om ook hun verhaal op digitaal papier te zetten

Partner: Supervrouwen
Supervrouwen helpt vrouwen groeien met hun eigen bedrijf of juist binnen een bedrijf. Zodat zij makkelijker en sneller carrière maken. Dit concept bestaat uit de volgende activiteiten: events, blog, YouTube, Superwomen Magazine en Academy. Supervrouwen heeft als missie meer talentvolle vrouwen in beeld te krijgen en daarmee meer vrouwen in hogere functies, management, commissies en besturen. Onze visie is dat de wereld er een beetje mooier van zou worden als het bovenstaande werkelijkheid wordt. Om dat voor elkaar te krijgen staat binnen ons concept centraal: inspireren, informeren en verbinden.

Jury
Alle verhalen worden gelezen door een superteam van juryleden!

Wendy Broersen; oprichter van Supervrouwen.
Zet zich al jaren in voor vrouwen en helpt hen carrière te maken. Haar concept Supervrouwen inspireert vrouwen, geeft vrouwen een podium, vraagt aandacht voor ‘vrouwenonderwerpen’ en verbindt vrouwen middels blog, events, magazine en academy.

Sayonara van Stutgard; mede-oprichter van uitgeverij Chaos
Intersectionele feminist, boekverkoper, dichter (denkt zij), instagramgrappenmaker (“Ik maak graag grapjes over mijn drie vriendjes die ik niet heb”), (book club) host voor o.a. Aphra’s Book Club en de Feminist Open Mic Night. Chaos is een feministische uitgeverij, de enige in Nederland sinds dertig jaar. Bij Uitgeverij Chaos kijken we met een kritisch oog naar de Nederlandse samenleving en naar onszelf. Ons doel is de literaire wereld tot een betere reflectie van de echte wereld te maken.

Zoe Nussy; directeur van stichting CHOICE for Youth & Sexuality.
Ze staat aan het hoofd van een jongerenorganisatie die zich inzet voor de Seksuele en Reproductie Rechten van jongeren wereldwijd. Seksualiteit en keuzevrijheid zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar, maar niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Via CHOICE, biedt ze structuren en middelen aan jongeren – en specifiek aan jonge vrouwen en meisjes – om de dialoog te starten over Seksuele en Reproductieve Rechten en deze te claimen.

Farah Marzak, projectleider bij Femmes for Freedom
Ze is werkzaam als Projectleider bij Femmes for Freedom en richt zich op de ontwikkeling van projecten en fondsenwerving voor de Stichting. Farah heeft een achtergrond in de bedrijfskunde en werkte eerder als zelfstandig tekstschrijver, fondsenwerver en adviseur voor culturele ondernemers en kunstenaars. Femmes for Freedom zet zich in tegen huwelijkse gevangenschap, huwelijksdwang, gedwongen achterlating en polygamie. FFF is sterk in het maatschappelijk en politiek agenderen van problemen rondom huwelijkse onvrijheid en het bevorderen van gendergelijkheid in de migranten-en vluchtelingengemeenschappen.

Carla Wijers, directeur van Vrouwen van Nu
Vrouwen van Nu heeft als missie om met de kracht van vrouwen de leefomgeving te versterken. De vereniging heeft geen politieke of religieuze kleur. Elke vrouw is welkom. Met circa 43.000 leden georganiseerd in ruim 500 afdelingen is het de grootste vrouwenvereniging van Nederland.

De komende dagen worden er nog meer juryleden aan deze lijst toegevoegd: stay tuned!

Ambassadeurs
Pamela Sharon – https://sweek.com/profile/143748/74088

Wil je de campagne ook uitdragen? Laat ons weten (support@sweek.com) waarom en we voegen je toe aan de ambassadeurslijst!

Reglement

– We hebben een jury voor de Nederlandse, Engelse, Duitse, Spaanse, Portugese, Poolse en Turkse teksten. Uiteraard kan je in elke taal schrijven en bijdragen aan #supervrouwen. Hierover een lijst met alle tags!
– Verhalen moeten respectvol zijn naar iedereen, ongeacht geslacht, religie, geaardheid of ras
– Je verhaal en gedrag moet in lijn zijn met de Sweek community guidelines. Spam en haatzaaiende reacties worden niet toegestaan
– Je moet minimaal 13 jaar oud zijn om mee te doen. Jongere deelnemers hebben toestemming van hun ouders nodig
– Er is geen genre restrictie. Proza en poëzie. Fictie en non-fictie. Verhalen mogen alleen niet meer dan 5.000 woorden hebben en uiteraard moeten een vrouw (of meerdere vrouwen) centraal staan
– De tekst hoeft niet exclusief te zijn. Dit betekent dat het ook al ergens anders gepubliceerd mag zijn, zolang je zelf maar de rechten hebt. Plagiaat wordt niet toegestaan.
– Verhalen die al eerder op Sweek stonden mogen ook meedoen, je hoeft in dat geval alleen #supervrouwen toe te voegen
– Als je niet wilt dat jouw tekst gebundeld of geplaatst wordt op de website van supervrouwen, laat het ons weten. Dat is geen probleem. Auteurs ontvangen geen royalty voor de verkochte exemplaren. De opbrengst (€1 per verkocht exemplaar) gaat als donatie naar Malala Fund, Free A Girl, Mama Cash, Femmes for Freedom of een andere organisatie. De rest van de omzet gaat naar de gemaakte kosten (betaal- en verzendkosten, printen paperback, campagnekosten etc.). We behouden het recht organisaties toe te voegen aan of te verwijderen van deze lijst.
– Je kunt zoveel teksten schrijven en publiceren als je zelf wilt
– De jury leest alle teksten gepubliceerd t/m 15 april 2018 om 23.59. Na de deadline kun je de tekst niet meer aanpassen
– De uitslag wordt op donderdag 24 mei 2018 bekend gemaakt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *