Niet je IQ, maar je instelling bepaalt je succes

Als het om succesvol zijn gaat, ligt het voor de hand om te denken dat dit allemaal mensen zijn, die gezegend zijn met een hoog I.Q. Natuurlijk is dat handig, want zij zijn sowieso al geneigd om eerder te denken in oplossingen dan in problemen. Maar er is iets dat veel bepalender is voor succes: je instelling.

Psychologe Carol Dweck van Stanford University publiceerde 10 jaar geleden haar baanbrekende boek ‘Mindset, Changing the way you think to fulfil your potential’ (in 2011 in het Nederlands vertaald). De schare fans van deze wereldberoemde Stanford-hoogleraar groeit nog steeds. Ze stelde vast dat er mensen zijn met een zogenoemde ‘statische instelling’ en met een ‘groei instelling’.

De eerste categorie mensen denkt dat ze zijn wie ze zijn en dat dat niet kan veranderen. Dat is lastig als je tegenslagen krijgt of uitdagingen moet aangaan. Mensen met de zogenaamde ‘growth minste’ geloven dat zij zichzelf kunnen verbeteren door zich in te spannen. Deze mensen presteren op den duur dan ook veel beter, zelfs als ze een lager opleiding hebben. Omdat ze uitdagingen omarmen en het zien als een mogelijkheid om bij te leren.

Volgens Carol Dwack is het dus belangrijk hoe je omgaat met de zeperds in je leven. “We noemen het falen maar het is meer als: dit werkte niet en ik wil dit probleem oplossen, dus ik probeer iets anders.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *