Iraanse voetballers pleiten voor afschaffing stadionverbod vrouwen

Het is enorm van de gekke, maar in fundamentalistisch islamitische landen is het nog mogelijk: vrouwen weren uit openbare gelegenheden. Zo mogen Iraanse vrouwen niet naar een sportwedstrijd komen kijken. Dat vinden zelfs de mannen van hun nationale elftal een brug te ver. Iran plaatste zich maandag voor het WK voetbal van 2018 in Rusland.

Aanvoerder Masoud Shojaei heeft president Ruhani opgeroepen het toegangsverbod op te heffen. “U moet het beleid aanpassen en vrouwen voortaan ook toelaten in de stadions,” heeft Masoud in een samenzijn met de president gezegd volgens een nieuwssite.

Het is vrouwen in Iran (het voormalige Perzië) sinds de islamitische revolutie van de ayatollahs in 1979 verboden zich in stadions te begeven. De religieuze autoriteiten willen geen vermenging van moslimvrouwen met opgewonden mannen. De oproep van Masoud is gewaagd en taboedoorbrekend.

Onderstaande documentaire over activiste Darya Safai and her ‘Let Iranian Women Enter Their Stadiums’ campagne werd al in 2015 gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *