Jonge gamers worden al gauw seksistjes

Jongeren leggen meer seksisme aan de dag, als zij vaak gamen. Dat is de conclusie van een Frans-Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd is in Frontiers in Psychologie Magazine. De tijd die 13.520 mannelijke en vrouwelijke tieners doorbrachten met videogames checkten de wetenschappers met hun houding ten opzichte van genderrollen.

“Seksisme is overal in de reclamewereld, op televisie en in films”, aldus co-auteur Laurent Begue tegen AFP. “Videogames vormen geen uitzondering. Vrouwen zijn er minder in te zien en hebben passievere rollen. Het zijn prinsessen die redding behoeven of seksobjecten die veroverd moeten worden.” Mannen worden veelvuldig geportretteerd als actiever, gewapend en gespierd. Jongens zijn voor deze negatieve invloeden bevattelijker dam meisjes.

Begue merkt op dat deze conclusies wel relatief zijn. De mate waarin een tiener religieus is heeft een veel grotere invloed.

Mede dankzij kritische vrouwen in de game-industrie zoals Anita Sarkeesian, komen er zowel meer vrouwelijke gamers als gamemakers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *