De kunst van het niets doen in Bergen

De zomervakantie lonkt: digitaal detoxen, lekker luieren, onthaasten of gewoon doorgaan met ademhalen. Kunnen we vandaag de dag nog wel gewoon lekker lummelen en de tijd loslaten? In een wereld vol prestatiedruk, sociale verplichtingen, Facebook en Snapchat lijkt voor veel mensen de ‘uitknop’ zoek. Met de tentoonstelling ‘Het Zalig Nietsdoen’ wil museum Kranenburgh in Bergen bezoekers een oefening bieden in echte vrije tijd. Gastcurator en tentoonstellingsmaker Eelco van der Lingen koos in opdracht van directeur Mariette Dölle hedendaagse kunst die je niet alleen bekijkt, maar ook aan den lijve ondergaat. Werk van bijna 20 kunstenaars daagt je uit om het echte nietsdoen te ontdekken.

Spannende installaties nodigen de bezoeker uit om langzamer te bewegen, langer te kijken, lekker te hangen of stil te staan. Ieder werk roept associaties met nietsdoen op: nutteloosheid, ontspanning, stilstand of prikkelloosheid. In de installatie van kunstenaar Navid Nuur (NL/IR, 1976) mag je bijvoorbeeld nutteloos schieten met pijltjes, gemaakt van papier dat je uit serieuze kunstbladen scheurt. David Rickard (NZ/UK, 1975) nodigt de bezoeker uit om liggend de rotatie van de aarde te ervaren. Het echte ‘niets’ wacht in een ruimte zonder hoeken of diepte, ontworpen door Matthijs Munnik (1989). Naast installaties zijn er schilderijen, foto’s, video’s en objecten die aandacht vragen voor een veelvoud aan doelloze activiteiten. Zoals een nagelsalon van Tanja Ritterbex (1985) of een voortdurende handstand-video van Marijke van Warmerdam (1959).

In het Bergen waar kunstenaars 100 jaar geleden al rust en inspiratie vonden, nodigt Kranenburgh zijn bezoekers uit zich onder te dompelen in de zaligheid van onthaasting. Een serie schilderijen van Diederik Gerlach (1956) neemt je mee naar Duitse vakantieoorden of Urlaubsorte. De vintage taferelen doen in sfeer denken aan de vroeg-twintigste eeuw, waardoor een verbinding met het werk van Bergense School-schilders snel gemaakt is. Ook hierin staan het landschap met zijn rustzoekers en het strand met lome zonaanbidders vaak centraal, zoals in het werk van Kasper Niehaus (1889-1974).

Met tal van activiteiten wil museum Kranenburgh deze zomer zijn bezoekers verleiden tot zalig nietsdoen. Denk aan een speciaal filmprogramma, yogasessies in de tuin en wekelijkse workshops in Studio C. Iedere zondagochtend serveert het museumcafé vanaf 10.00 uur ontbijt voor vroege vogels! Bekijk de agenda voor actuele informatie.

TENTOONSTELLING HET ZALIG NIETSDOEN
18 JUNI – 24 SEPTEMBER 2017
MUSEUM KRANENBURGH BERGEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *