Minister Hennis: verliezen na verlenging en strafschoppen

Alle spreekwoorden en gezegdes met bom, kogel, vuur e.d. zijn momenteel van toepassing op minister Janine Hennis. Het Nederlandse kabinet lijkt qua aanstellingen steeds meer op die van voetbaltrainers. Resultaat niet goed, fout gemaakt; opstappen maar.

Wat is er gebeurd. Zoals iedereen heeft vernomen blijken er in tijdens de missie Mali ondeugdelijke mortiergranaten te zijn gebruikt. Door het vocht en de hitte in het Afrikaanse land zat de vergrendeling van de munitie niet zoals het qua veiligheid hoorde. Tragisch gevolg: 2 dode Nederlandse militairen.

Alle mensen in een managementpositie weten dat het hogere salaris dat zij ontvangen, vooral ook meer verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Voor wie die ‘schoentjes te nauw zijn, stap er niet in!’

Het kritische rapport over het dodelijke mortierongeval in Mali, komt dus zeker hard aan bij Jeanine Hennis. Maar ze denkt er niet aan om af te treden. “Dat lost niets op. Liever treed ik op om herhaling te voorkomen.”

“Iedereen in deze organisatie stelt zichzelf op dit moment de vraag: ‘wat had ik kunnen doen om dit te voorkomen?’ Ik stel vast dat een hoeveelheid van factoren mogelijk hebben bijdragen aan de oorzaak van dit vreselijke ongeval.”

De familieleden van de omgekomen militairen reppen (begrijpelijk in hun rouwende omstandigheden) van ‘dood door schuld’. Aftreden van een minister is 9 van de 10 x symboolpolitiek. Laat staan in dit geval van de demissionair minister van Defensie. Een unanieme Tweede Kamer wil volgende week van Hennis horen hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Asscher vindt dat ze moet aftreden, Rutte vindt van niet. Als laatstgenoemde met zijn 3 collega’s aan de onderhandelingstafel van de formatie wat doortastender was geweest, verkeerde Jeanine Hennis allang niet meer op die positie.

Dit ongeval tot op de bodem uitzoeken, lijkt me meer dan terecht. Maar opnieuw een geval van ‘barbertje moet hangen’ neemt niks weg van de tragiek rond bekenden en onbekenden van wijlen korporaal Kevin Roggeveld en wijlen sergeant Henry Hoving.

Hennis werd genoemd als een van de mogelijke opvolgers van fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die zelf graag weer het kabinet in wil. Politieke en persoonlijke tegenstanders zullen er nu wellicht alles aan doen om haar Haagse carriere te torpederen. Met welk nut?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *