Superfrau Angela Merkel: een 4e termijn

Angela Merkel, bijgenaamd ‘Frau Europa’, gaat waarschijnlijk een 4e Duits kabinet haar naam geven. De partijen CDU/CSU en SPD bereikten vandaag een akkoord over de voortzetting van hun Grote Coalitie. Het waren de langste naoorlogse onderhandelingen over een regeringscoalitie, maar het duurde met 4 maanden nog niet zolang als bij ons in Nederland voor Rutte IV.

Duitse media melden dat de belangrijkste ministeries verdeeld zijn. De christen-democraten (CDU/CSU) krijgen Binnenlandse Zaken, Defensie en Economische Zaken, de sociaal-democraten (SPD) Buitenlandse Zaken, Financiën en Werkgelegenheid. Aan de benaming Binnenlandse Zaken zou ‘Heimat’ worden toegevoegd, al is nog niet bekend wat die toevoeging precies inhoudt.

SPD-leider Martin Schulz zou volgens Duitse media minister van Buitenlandse Zaken worden. Eerder had hij nog gezegd dat hij niet in een kabinet met Merkel zou gaan zitten. En CSU-voorzitter Horst Seehofer zou minister van Binnenlandse Zaken worden.

Merkel zelf wil ook de komende termijn ‘haar’ CDU  blijven leiden. Ze stelde zich reeds vanaf december 2016 opnieuw kandidaat voor het partijleiderschap. Haar politieke carrière boezemt ontzag in. Minister onder Helmut Kohl, een aantal jaren later werd ze leider van de CDU. En sinds 2005 is ze de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland.

Maar wie is eigenlijk Angela Merkel? Wie is die vrouw met de hangende mondhoeken die, volgens ingewijden, een groot gevoel voor humor heeft?
Heeft het feit dat ze opgegroeid is in de DDR invloed gehad op de keuzen die ze maakte in haar leven?

Margriet Brandsma ontrafelde het mysterie Merkel. Zij was tot eind 2010 correspondent voor de NOS in Duitsland en schreef ‘Het Mirakel Merkel’. Nu heeft ze haar eigen bedrijf voor journalistieke producties en is part-time verslaggever voor de NOS.

De journaliste begint met een psychologisch portret van de gelijkmatige, maar ook optimistische Angela en vertelt haar levensverhaal, dat begon met haar geboorte in Hamburg, West Duitsland in 1954. Na 3 maanden verhuisde ze reeds met haar ouders naar de DDR waar haar vader predikant werd.

Na haar studie had Angela eerst een wetenschappelijke loopbaan en daarna begon ze in het herenigde Duitsland in de politiek, Daar werd ze na verschillende ministerschappen partijleider van de CDU en de opvolger van Helmut Kohl biografie van Brandsma is gebaseerd op literatuur, interviews in Duitse media, archieven van CDU en Bondsdag, gesprekken en eigen waarnemingen van Merkel in de Duitse politiek. Zwart-witfoto’s, een bronnenlijst en register completeren een en ander met een evaluatie van de politieke positie van Angela Merkel.

Merkel is sinds 2005 bondskanselier en zou dus aan haar 4e termijn beginnen. Daarmee evenaart / verbreekt ze het record van haar leermeester en zwaargewicht Helmut Kohl, die tot 1990 alleen van West-Duitsland en van 1990 tot 1998 van het herenigde Duitsland de leider was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *