Nederlanders zijn stikgelukkig

Ondanks boze witte mannen en boze bruine vrouwen zijn ‘we’ hier in ons kikkerlandje best gelukkig. Althans volgens het ‘World Hapiness Report’ dat vandaag op de dag van het geluk verschijnt.

Nederland staat op 6, een plek hoger dan vorig jaar. Best goed als je bedenkt dat onze oosterburen op 16 en de zuiderburen op 17 staan. Het gelukkigst zijn de Noren (1) en de Denen (2) die elkaar regelmatig afwisselen. In de top-10 staan alleen westerse landen, met na IJsland (3) respectievelijk Zwitserland, Finland, Nederland, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Zweden.

Geluk wordt gedefinieerd aan de hand van de factoren: gelijke verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid. Het wordt jaarlijks opgesteld door het Sustainable Development Solutions Network, een initiatief van de Verenigde Naties dat regeringen wil stimuleren om het belang van hun burgers voorop te stellen.

Het slechtst af zijn landen in Afrika, met Zuid-Sudan, Liberia, Guinee, Togo, Rwanda, Tanzania, Burundi en als laatste in de rij de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Ons eigen Centraal Bureau voor de Statistiek brengt ook cijfers. Vorig jaar noemde 88% van de Nederlandse volwassenen zich gelukkig. Het percentage is sinds 2013, toen de metingen begonnen, ongeveer gelijk. 3% is ongelukkig en de rest zegt noch gelukkig, noch ongelukkig te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *