Nederlands Vrouwen Elftal trapt vanavond af, onder toeziend oog van koninklijke familie

Vanavond trapt het Nederlands Vrouwen Elftal af voor de start van het EK. Onder toeziend oog van Koning Willem Alexander & Koningin Maxima zullen de Oranje Leeuwinnen de openingswedstrijd spelen tegen Noorwegen.

Uiteraard lijkt het voetbal wereldwijd nog steeds op een mannenbastion, maar de vrouwen kloppen flink aan de deur. Vrouwen- en meisjesvoetbal is de snelst groeiende sport van Nederland, met meer dan 150.000 leden bij de KNVB.

Hoogleraar Martine Prange en collega Martijn Oosterbaan stelden de bundel ‘Vrouwenvoetbal in Nederland, spiegel en katalysator van maatschappelijke verandering’ samen, waarin ze het hebben over de democratiseringsparadox. Mannen accepteren de opkomst van de vrouwen, maar die moeten ook weer niet te succesvol zijn, want dan gaat de aandacht ten koste van henzelf.

Marketingman Frank van den Wall Bake had verwacht dat meer grote sponsors interesse zouden tonen in het EK. Dat valt hem een beetje tegen, meldt De Volkskrant in een artikel. Manager vrouwenvoetbal Minke Booij van de KNVB, voormalig tophockeyster, is het deels met hem eens. Ze vindt zijn observatie alleen te eenzijdig, te commercieel gedacht. Ze wijst op tal van ‘geweldige initiatieven’. Ook de nationale ploeg krijgt in de toekomst elke 2 jaar een nieuwe kledinglijn, kranten maken bijlagen, talloze boeken zijn verschenen, inclusief een plaatjesboek van Panini. En: Wolter Kroes heeft een speciaal lied opgenomen. ‘Dat heb ik bij hockey nooit meegemaakt.’

De wedstrijden van Oranje zijn op gunstige tijden: 18.00 uur en 20.45 uur. Dat betekent: bord op schoot, vrouwen aan de bal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *