Nepalees tienermeisje sterft in menstruatiehut

Sinds 2005 is het officieel al verboden in Nepal, maar op het platteland is de hindoe-traditie nog springlevend: vrouwen die ongesteld zijn moeten naar een speciale hut, buiten het dorp.  De 18-jarige Tulasi Shahi zat in haar eentje in zo’n ‘schuurtje’ toen een giftige slang haar beet. Daarbij kwam ze om het leven. “Als ze een goede medische behandeling had gekregen, had ze het overleefd. Ze is gestorven uit bijgeloof”, aldus haar nicht Kamala Shahi.

De traditie, die ‘chaupadi’ heet, verbiedt vrouwen tijdens hun maandstonden huizen of tempels binnen te gaan en zich af te zonderen .

Heel wat vrouwen komen om door slangenbeten, aanvallen van wilde dieren, de koude of hun zware bloedingen tijdens hun maandeijkse isolement in de onveilige hutten, terwijl anderen door dronken mannen worden verkracht en gedood.

Volgens officiële cijfers sterven jaarlijks 20 vrouwen aan deze praktijken.  Ook tijdens bevallingen worden ze verbannen naar deze schuurtjes. Lokale vrouwenorganisaties gaan van deur tot deur om andere vrouwen te overtuigen de hutten op te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *