Odette Schonneberg, de PR-koningin, overleden (1968-2017)

Haar motto was: ‘Mens, durf te leven! Dat deed ze, totdat ze een aantal weken geleden opnieuw te maken kreeg met grote vermoeidheid, meldt o.a. Het Parool vandaag. Odette Schoonenberg is op 48-jarige leeftijd overleden. Odette, ook wel ‘De PR koningin’ genoemd, werd dit jaar bij het grote publiek bekend door haar kookboek ‘A spoon full of love’, waarin ze recepten deelde voor zieke en herstellende mensen. Dat deed ze nadat haar eigen smaakpapillen waren aangetast door zware chemokuren.

Odette schreef ook voor De Telegraaf VROUW een serie blogs over haar strijd tegen 3 soorten kanker: aan haar eierstokken-, longen- en baarmoederhals. In haar meest kwetsbare tijd liet zij de lezers delen in het 9 maanden durende, non-stop behandeltraject vol chemokuren, operaties en bestralingen. Ze verwoordde op haar eigen sprankelende manier de gevoelens van kankerpatiënten en introduceerde de term: ‘kankervrije dagen’.

In een interview met Communicatie Magazine zei ze daarover: “Over kanker werd gefluisterd, daar zijn we allemaal mee opgegroeid. Maar als je kanker hebt, dan wil je vooral normaal doen en blijven. Het is je omgeving die dat onmogelijk maakt.”

Van een 60-urige werkweek vol rode lopers, beautybijeenkomsten en klussen voor klanten als Tommy Hilfiger, ging ze naar een bestaan vol zware behandelingen. Ze onderging in totaal maar liefst 29 chemokuren, 26 bestralingen en 3 operaties.

In april vertelde ze in het AD zich weer wat beter te voelen. “Sinds februari 2016 ben ik schoon verklaard. Maar ik heb nog steeds dagen waarop ik moe ben, een soort mentale vermoeidheid. Soms voel ik dat mijn hoofd het niet kan bolwerken, te veel impressies of omgevingsgeluiden en dan trek ik me even terug. Maar hallo, ik ben er nog en dat is al heel wat.”

Vorige maand moest ze onverhoopt toch weer veel zaken afzeggen nadat ze na een ‘stom ongelukje in bad’ haar lies zwaar kneusde. In het Joodse hospice, waar ze de laatste 3 weken doorbracht, wist het personeel bijna geen raad met de storm bezoekers. Miss O, zoals een andere bijnaam van haar luidde, was zeer geliefd. Ze overleed dit weekend op nog maar 48-jarige leeftijd. Waarlijk: een zeer inspirerende (zaken-)vrouw, die duidelijk maakte dat het er niet om gaat hoe lang je in dit leven bent, maar veel meer: wat je er mee doet.

Reacties (1)

  1. Anna de Boer schreef:

    Wat verdrietig,zo jong….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *