Oudste golfclub ter wereld laat na 273 jaar dan ook vrouwen toe

De Schotse Muirfield golfclub heeft vandaag eindelijk ja gezegd tegen vrouwelijke leden. Daar zat wel wat druk achter. Ze maken nu namelijk kans om het Brittish Open te organiseren. Deze oudste golfclub ter wereld met 600 mannelijke leden ontstond in 1744.

Ruim 80% van de leden van private Muirfield golfclub stemde in met het voorstel om vrouwen toe te laten. Er was een tweederdemeerderheid nodig om de motie aan te nemen. Vorig jaar mei stemde slechts 64% voor, waardoor het een stierenbal bleef. Vrouwen mochten wel als gast een rondje golfen of het clubhuis bezoeken.

Toch waren er vandaag nog steeds 123 mannelijke leden die er geen brood inzagen om vrouwen toegang te geven tot de golfclub. Ladies niet té enthousiast: op basis van de huidige wachtlijst zullen nieuwe leden waarschijnlijk zeker 2 of 3 jaar geduld moeten oefenen.

Er zijn overigens vaker problemen met vrouwonvriendelijke golfclubs. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dreigde begin deze maand het olympisch golftoernooi van 2020 te verplaatsen zolang de Japanse Kasumigaseki Country Club vrouwen blijft weigeren als volwaardig lid. Het exclusiefste lidmaatschap van deze club bij Tokio is voorbehouden aan mannen. Die regel is in strijd met het emancipatiestreven van de Olympische Spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *