Overbelaste oma’s lopen bij de cardioloog

Oma zijn is zoveel comfortabeler dan moeder zijn. Je ziet de kleintjes alleen als het jou uitkomt en kunt altijd lief en aardig zijn, want ze gaan straks toch weer met hun ouders naar huis. Mis dus. De rol van grootouders is in de laatste 10 jaar behoorlijk veranderd. Met name oma’s zijn lichamelijk uitgeput door de vele uren zorg die ze besteden aan hun kleinkinderen.

Angela Maas, hoogleraar vrouwencardiologie aan het Radboudumc in Nijmegen, ziet ze steeds vaker in haar spreekkamer. Ze spreekt van verschoven verhoudingen. Jonge ouders vinden het steeds normaler om grootouders structureel in te schakelen voor de zorg voor de kinderen.
En Dr. Maas ziet te veel gevallen waarin oma’s geen grenzen durven te stellen, terwijl de drukke werkende kinderen weinig oog hebben voor de gezondheidsproblemen die ouder worden met zich meebrengt.

Maar benadrukt Angela Maas bij het RTL Nieuws: grootouders zijn geen 29 meer. “Ze kunnen wat minder makkelijk uit de voeten met stress, ze zijn in veel opzichten wat minder flexibel. Iedereen die ouder wordt, merkt dat daar een ander tempo van leven bij hoort.”

En daar wordt behoorlijk aan voorbij gegaan met de gevolgen van dien, zo ervaart zij bij haar patiënten. “Ik zie overbelaste oma’s die last hebben van een hoge bloeddruk. Dat kan weer leiden tot hartritmestoornissen, of erger. Soms zitten ze huilend in de spreekkamer. Dat kan de bedoeling toch niet zijn?”

Dr. Angela Maas specialiseerde zich in de afgelopen 20 jaar in hartklachten bij vrouwen. In 2003 was zij de eerste in Nederland met cardiologische spreekuren specifiek voor vrouwen. In 2012 werd ze hoogleraar in het Radboudumc. Zij ziet op haar spreekuren vrouwelijke patiënten vanuit heel Nederland en regelmatig vanuit het buitenland.

Haar speerpunten in onderzoek zijn hartklachten bij vrouwen op middelbare leeftijd en de impact van vrouwspecifieke risicofactoren op hart- en vaatziekten. In diverse onderzoeksprojecten werkt ze samen met andere vakgebieden, onder meer gynaecologie, vasculaire interne geneeskunde, oncologie, health evidence en eerstelijnsgeneeskunde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *