Prof. dr. Janneke van der Woude ontvangt de Corrie Hermann Prijs 2017

Prof. dr. Janneke van der Woude heeft afgelopen weekend de Corrie Hermann Prijs 2017 in ontvangst genomen. Dit is een jaarlijkse onderscheiding voor vrouwelijke artsen die bijdragen aan de stimulering van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van vrouwen en gezondheidszorg. Dat maakt de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) bekend.

Interniste Van der Woude heeft zich als MDL-arts toegelegd op inflammatoire darmziekten, zoals IBD, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Zij leverde een belangrijke bijdrage aan het optimaliseren van de zorg van zwangeren met deze ziektes. Op dit gebied wordt zij internationaal als expert beschouwd. Haar onderzoek is zowel basaal wetenschappelijk, als toegepast. In haar functie van hoogleraar begeleidt zij een door haar geïnitieerde onderzoekslijn met meerdere promovendi.

Recent rondde zij een onderzoek af, waaruit een duidelijk gender-verschil bleek tussen het effect van het geneesmiddel Adalimumab op vrouwen en mannen . Dit onderzoek sluit aan bij haar bestuurlijke inzet voor een comité van de ECCO (European Crohn’s and Colitis Organisation) dat een statement voorbereidt over genderdiversity in medicatie onderzoek.

Van der Woude is een rolmodel voor de vrouwelijke collega’s in het Erasmus Medisch Centrum en was mentrix van een groot aantal vrouwen die deelnamen aan het Female Career Development programma. Tevens is zij co-auteur van meer dan 100 wetenschappelijke publicaties en bestuurlijk actief binnen diverse wetenschappelijke verenigingen. Bovenal is zij een toegewijde medisch specialiste voor haar patiënten.

Tijdens een symposium met als thema ‘Vrouw zijn maakt het verschil’ afgelopen zaterdag mocht Prof. Dr. van der Woude de Corrie Hermans Prijs in ontvangst nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *