Rahma El Mouden: van tienermoeder tot gelauwerde zakenvrouw

Rahma el Mouden is 16 jaar als ze zwanger en wel van haar eerste kind en getrouwd met haar man naar Nederland komt. De genderverschillen in thuisland Marokko stuiten haar tegen de borst en ze weigert deze te accepteren.

Eenmaal in Nederland hoeft ze zich niet langer te verantwoorden tegenover haar ouders, maar is het haar man die verwacht dat ze zich gedraagt zoals het een Marokkaanse betaamt. Het levert een jarenlange strijd op tussen haar en haar man, want Rahma wil vrij zijn en haar eigen keuzes maken.

Ook mensen binnen de Marokkaanse gemeenschap zijn het niet eens met haar hang naar vrijheid. Het gaat in die tijd zelfs zo ver dat sommige vrouwen niet meer met haar mogen praten, omdat hun mannen bang zijn dat ze net zo vrijgevochten als Rahma worden.

Inmiddels is de strijdbijl tussen Rahma en haar man begraven en vormen zij al meer dan 40 jaar een gelukkig getrouwd koppel. De Marokkaanse heeft hard moeten vechten voor haar vrijheid, maar het heeft wel vruchten afgeworpen. Ze is de baas van een zeer succesvol schoonmaakbedrijf en mag gaan en staan waar ze wil.

In 1997 begon ze MAS dienstverleners (Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf) dat nu zo’n 500 mensen in dienst heeft met vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Rahma ontving meerdere prijzen voor haar ondernemerschap en personeelsbeleid en tot haar klanten behoren o.a. het Rijksmuseum en de A’DAM-toren. In 2018, als ze stopt, verschijnt haar autobiografie. Langzaam aan is ze haar zaken aan het overdragen aan dochter Oumaima.

In het KRO/NCRV-programma ‘De Wandeling’ van afgelopen weekend vertelt Rahma over de verschillen tussen mannen en vrouwen in haar cultuur, de strijd die ze heeft moeten voeren om vrij te zijn en hoe het haar uiteindelijk is gelukt om een succesvolle zakenvrouw te worden. Een aanrader dus. Klik HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *