Record aantal vrouwen in Franse parlement

Niet alleen de regering van president Emanuel Macron bestaat voor de helft uit vrouwen, ook het parlement van Frankrijk komt dicht in de richting. Bij de Franse parlementsverkiezingen van gisteren is een recordaantal vrouwen verkozen.

In 2012 werden 155 vrouwen (27%) verkozen, wat toen ook al een nieuw record was. In 2007 ging het nog om 107 vrouwelijke parlementsleden (18,5%) en in 2002 waren dat er 71 (12%).

Gisterenavond was het al bekend dat het record verbroken werd, en volgens France Info, dat een teller heeft geïnstalleerd op zijn website, zouden na de verkiezing van zondag al zeker 223 vrouwen zijn verkozen van de in totaal 577 zetels.

“Voor de eerste keer in Vijfde Republiek, zal het parlement echt worden vernieuwd – meer divers, jonger”, aldus LREM-interim-voorzitter Catherine Barbaroux aan persagentschap Reuters. “Maar vooral, laat me toe daarover gelukkig te zijn, omdat het een historische dag is voor de vertegenwoordiging van vrouwen in het parlement.”

Het hoge aantal verkozen vrouwen heeft deels te maken met de video-oproep die president Macron in januari lanceerde aan vrouwen om zichzelf kandidaat te stellen. Coalitiepartners LREM en Mouvement démocrate hadden bij deze verkiezingen respectievelijk 192 en 25 vrouwen op hun lijst staan, tegenover 207 en 27 mannen, aldus FranceSoir.

Hoewel Frankrijk een systeem heeft dat subsidies kunnen worden ingetrokken indien niet minstens 49% van de kandidaten vrouwelijk zijn, zetten in de praktijk de meeste partijen toch vooral mannen op hun lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *