Regisseur Maria Pieters verfilmt leven van eerste vrouwelijke dirigent

Op dit moment wordt er een speelfilm gemaakt over de eerste vrouwelijke dirigent ooit: Antonia Brico. Regisseur is Maria Peters: “Ik ben ongelooflijk blij dat ik deze speelfilm mag maken. Antonia was een pionier waar wij als Nederland heel trots op mogen zijn.”

Antonia Brico (1902-1989) werd geboren in Nederland, verhuisde als kind naar Amerika, maar haar carrière ging in Europa van start. In 1927 kwam ze als pianiste bij het prestigieuze Berliner Philharmoniker en in 1930 mocht zij het orkest leiden. In 1938 volgde het New York Philharmonic en 10 jaar later had zij haar eigen orkest in Colorado.

Hoe bijzonder dat was, bewijst het feit dabt anno nu vrouwelijke dirigenten nog steeds schaars zijn. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest leidde de eerste vrouw pas in 2006 een volledig programma: dat was de Amerikaanse maestra Marin Alsop.

Maria Peters maakte eerder grote bioscoopsuccessen als ‘Kruimeltje’, ‘Pietje Bell’, ‘Sonny Boy’ en ‘De Groeten van Mike!’. Christanne de Bruijn zal de titelrol vertolken in ‘De Dirigent’. Ook Annet Malherbe, Raymond Thiry, Gijs Scholten van Aschat zijn van de partij. De opnames gaan deze maand van start en de film moet in het najaar van 2018 in de bioscoop te zien zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *