Serena Williams op de bres voor zwarte loonkloof

Gisteren was het Black Women’s Equal Pay Day’ en de Afro-Amerikaanse toptennisser Serena Williams schreef een persoonlijk essay in het Amerikaanse blad FORTUNE. Daarin wil ze aandacht voor de inkomensongelijkheid, die zwarte vrouwen het hardst treft.

Volgens recent onderzoek van het Amerikaanse centrum voor vrouwenrechten verdienen zwarte vrouwen in de VS 17% minder dan witte vrouwen en 37% minder dan witte mannen. Latino vrouwen verdienen nog minder: 41% onder het niveau van de witte man. Opleidingsniveau of sector maken daarbij niet uit.

“Zwarte vrouwen zijn de belangrijkste peilers van onze gemeenschap. Ze zijn fenomenaal en hebben het recht om hetzelfde te verdienen”, aldus Serena in een post op Instagram waarbij ze een t shirt draagt met de tekst ‘fenomenal woman’, verwijzend naar het beroemde gedicht van Maya Angelou. (zie filmpje onderaan)

Williams (35) vertelt ook over hoe haar weg naar de top in de door witte mannen gedomineerde tenniswereld niet zonder slag of stoot ging; ze kreeg te horen dat ze het niet zou halen en kreeg veel met racisme voor de kiezen. Williams stelt vast dat ze in 2015 wel de nummer 1 was in vrouwentennis, maar niet de meest verdienende. Dat was Maria Sjarapova, al harkte die dat vooral bij elkaar met reclame-inkomsten naast haar prijzengeld.

“Ik ben zelf in de uitzonderlijke positie dat ik meer financieel succes heb dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Maar als ik nooit een racket had opgepakt, behoorde ik nu ook tot de 24 miljoen zwarte vrouwen die met inkomensongelijkheid te maken hebben. Deze oneerlijke salariëring bestaat al te lang en zonder consequenties. Samen moeten we dat veranderen, maar we zullen voor elke cent moeten vechten.”

Williams roept haar mede-zwarte vrouwen op hun recht op te eisen. “Wees niet bang. Spreek je uit. Iedere keer dat je dat doet, maak je het voor een vrouw die na jou komt gemakkelijker. Laat ons die 37 cent terug pakken!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *