Studio Voetbal zonder sigaren en bromsnorren

Vrouwenvoetbal behelst iets heel anders dan voetbalvrouwen. En het is niet met mannenvoetbal te vergelijken. “Dat moeten we ook niet willen”, zegt oud-international Leonne Stentler (30). Samen met Fresia Cousino Arias, presentatrice van Ajax TV, en FC Afkicken-oprichter Neal Petersen begint de voormalige rechtsback volgende week met het ‘VV Kicks’, het enige vrouwenvoetbal programma.

“We richten ons op de leeftijdscategorie 16 tot 25 jaar, maar willen het ook zo leuk maken dat een voetbalvader zijn dochter bij Buitenveldert F3 langs ziet komen” aldus Stentler in METRO. “We willen dat mensen van vrouwenvoetbal gaan houden.”

Toen ze 7 jaar was wilde ze op voetbal. “De vraag was alleen of dat wel kon, er speelden geen meisjes bij onze club. Het mocht, maar ik moest in het laagste team beginnen. Ik moest me altijd bewijzen. In het veld lachten tegenstanders mij uit of kwamen er juist keihard in. Op een gegeven moment kwam Manon Melis bij mij in het team en hoefde ik me niet meer in mijn eentje om te kleden in de scheidsrechterskamer. Toen we uiteindelijk een damesteam kregen, werden wij vaak op het achterste veld gezet en moesten de reservetenues van de Heren 4 dragen. Maar met de komst van de Eredivisie voor vrouwen in 2007 veranderde alles.”

Mensen zullen verrast zijn over het niveau van voetballende vrouwen, volgens de vrouwelijke Johan Derksen, hoewel ze zegt: “Het wordt geen Studio Voetbal met een paar gasten die een wedstrijd bespreken. Wij willen de potentie van vrouwenvoetbal laten zien.”

Komende zomer wordt het EK Voetbal voor Vrouwen in Nederland gespeeld. Daarvoor hopen de makers met hun YouTube-kanaal veel enthousiasme te genereren. “Mannen zeggen weleens tegen mij: ‘wat zij doen, kan ik ook’. Dan zeg ik: ‘Prima. Ga maar eens tegen Frankrijk spelen, dan zullen we wel zien wie er wint’. Naast de positieve verrassing, is het ook tof dat het in Nederland is en je de ambiance in het stadion kan meemaken. In het mannenvoetbal heb je te maken met het hele hooligangebeuren, bij ons is het een familie-uitje. Er zitten duizenden gillende meisjes op de tribune met vlaggetjes te zwaaien. Geweldig. Het is jammer dat er niet zoveel landenteams (16 dit keer) om de hele zomer EK-voetbal te kunnen kijken.”

Afgelopen zomer startte Leonne een kledinglijn voor voetbalsters, genaamd ‘Liona’. “Zelfs in de top van het vrouwenvoetbal, waar toch veel zaken goed zijn geregeld, lopen de speelsters nog in een mannenbroekje. Er zijn veel verbeterpunten”, vertelde ze hierover in HET PAROOL. “Het moet duidelijk zijn dat er vrouwen op het veld staan, maar het moet wel bij voetbal passen.” Liona staat voor ‘leeuwin‘, de bijnaam van de vrouwelijke internationals, maar ook een variatie op Stentlers voornaam. En daar hoort dit echt wel stoere filmpje bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *