Het succes van Neelie Kroes: internetten vanuit het buitenland zonder extra kosten

Hoewel Neerlands überfeministisch rolmodel Neelie Kroes regelmatig vertelt dat ze zeker zoveel leerde van haar mislukkingen als haar successen, maar ze op dat laatste lijstje er een dikke + bijzetten.

Vakantiegangers kunnen vanaf heden naar hartenlust Snapchatten en Facebooken vanuit het buitenland. Door nieuwe EU-regels hoeft bijna geen rekening meer worden houden met extra kosten voor roaming in het buitenland. Bellen, sms’en en internetten kosten daardoor aan Costa’s, aan de Côtes of in Alpen net zoveel als thuis op de bank.

Het is oud-eurocommissaris digitale markt Neelie Kroes die écht werk maakte van de afschaffing van de hoge roamingtarieven. Bikkelen, doorzeuren, mouwen opgerold en niet van wijken weten. Al kort na haar aantreden in 2009 roept Kroes dat burgers binnen de EU tegen hetzelfde tarief als thuis moeten kunnen bellen en surfen. “Kroes besloot de telecommarkt als basis voor één Europese digitale markt te nemen” zegt Europarlementariër Marietje Schaake (D66) in het AD. “Ze staat daarmee aan de wieg van de afschaffing van de dataroaming.”

Nog een aantal ‘oplettertjes’

1. Bellen naar het buitenland vanuit Nederland wordt niet goedkoper.
2. Zwitserland doet niet mee. Noorwegen, Liechtenstein en IJsland (geen EU-leden) daarentegen wel.
3. Sommige providers hebben een limiet op internetten in het buitenland ingesteld bij abonnementen met een onbeperkte databundel. Bij T-mobile ligt die limiet op 10 GB, bij Tele2 op 6 GB. Als je daar overheen gaat, betaal je max €7,70 per gigabyte.
4. Als je 4 maanden lang meer data verbruikt in het buitenland dan in Nederland, mag je provider extra kosten in rekening brengen. Dit om te voorkomen dat mensen een goedkoop abonnement afsluiten bij bijvoorbeeld een Oost-Europese provider in plaats van bij een Nederlandse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *