Superactie: win het De tuin als lusthof & slagveld boek

Ik heb af en toe zitten schateren van de lach bij het lezen van dit tuinboek. En dat had ik niet verwacht. Iedere vrouw die graag tijdschriften als ‘Zo zit dat’, ‘Kijk’ of ‘Quest’ leest vind dit boek een genot om te lezen! De vlotte manier van schrijven, de prachtige lay-outs, de interessante informatie en de vlijmscherpe (zelf)kritiek van de twee schrijfsters maakten dit boek een van de leukste boeken die ik heb gelezen de afgelopen tijd. Een echte aanrader dus!

Waar gaat het over?
Tuinieren roept allerlei vragen op. In tuinboeken lees je wel wat je moet doen om je planten tevreden te houden maar niet waarom het zo moet. Daar nemen Gerda Bosman en Corlijn de Groot geen genoegen mee. Met hulp van wetenschappers en door zelf experimenten uit te voeren beantwoorden ze allerlei vragen. Na het lezen van dit boek zul je nooit meer met dezelfde ogen naar je tuin kijken. Je zult ontdekken dat het geen lieflijk paradijs is. Het is een slagveld waar planten en dieren elkaar bestrijden, maar waar soms ook onverwachte bondgenootschappen ontstaan.

Schrijfsters
Gerda en Corlijn laten zien wat tuinieren in werkelijkheid is: het hacken van de natuur. Hun territorium is daar waar de natuur haar gang gaat en de mens haar meent te moeten manipuleren: de tuin, de akker, de vensterbank, de koelkast, het park en de hortus. Ze schrijven over het seksleven van de slak, tellende appelbomen, vleesetende planten en de wonderbaarlijke wederopstanding van supermarktsla. Samen bestieren Corlijn en Gerda De Groene Vinger, het digitale platform dat zich ook richt op mensen met slechts 1 groene vinger. Voor het wetenschapskatern van de Volkskrant schreven ze de rubriek ‘De tuin als laboratorium’.

Gerda Bosman is wetenschapsjournalist bij de NTR. Van haar volkstuin probeert ze een bostuin te maken met enkel eetbare planten. Dat is een uitdaging. Want welke planten moet je te vriend houden en welke niet als je de opbrengst hoog en de inspanning zo klein mogelijk wilt houden?

Corlijn de Groot werkt als wetenschapsjournalist, onder andere voor de publieke omroep. In haar vrije tijd is ze vaak in haar achtertuin te vinden waar ze het planten bij voorkeur zelf met elkaar laat uitvechten. Corlijn noemt dat darwinistisch tuinieren.

Je kunt Gerda volgen op Twitter  Je kunt Corlijn volgen op Twitter  Facebook

Win dit boek
Wij geven iedere week boeken weg en van dit boek zelfs 3 exemplaren!
Geef hieronder voor 20 juni antwoord op de volgende vraag:

Welk dier of welke plant zie jij graag in jouw tuin?

Als je gewonnen hebt, sturen wij je een mail. En dan heb je het boek nog voor de zomervakantie in huis.

Reacties (8)

 1. Cindy De Jonge schreef:

  Mijn antwoord:
  Welk dier of plant.
  Ik ga voor de plant Knopig Helmkruid.
  Misschien niet opvallend, maar bekijk hem eens goed. Hij is schitterend. Waardplant van de Helmkruidvlinder, ook al zo’n schoonheid. Doordat de plant weinig massa heeft kun je het hele groeiproces van de rups perfect volgen. Ook is het een ultieme bijenplant. Het vliegt af en aan. Een ‘die wil ik hebben’ voor in iedere tuin.

 2. Leonie van der Horst schreef:

  Ik ben vrijwilliger in een hofjestuin en heb drie jaar geleden kardoen gezaaid ik ben er reuze trots op en help ze ieder jaar om te overwinteren wat me nog steeds is gelukt Nog even en de blauwe knoppen gaan open en trekken veel bijen aan Onze Hofjestuin is niets zo der de kardoen
  Hartelijke groet van Leonie

 3. Esther Potters schreef:

  De passiebloem zie ik graag in mijn tuin!

 4. Ferr Fikkers schreef:

  Egel: eet slakken en goede indicatie gezonde tuin
  of een gewone huiskat tegen de (woel-)uisjes.
  Uien (Red Florance) altijd goed in elke gerecht of (knol-)venkel omdat het er zo leuk en mooi uitziet.

 5. Ingrid Poisson schreef:

  Strobloemen zet ik ieder jaar opnieuw omdat ik deze bloemen zo speciaal vind.
  Als ik voor een geurige bloem ga, plant ik anjers

 6. Regina Schut schreef:

  Ik zie om eerlijk te zijn alle dieren graag in mijn tuin. Want bv. de vlinders en bijen zorgen voor bestuiving door van ene bloem naar andere bloem te vliegen en daar heb ik qua fruit in mijn moestuin alleen maar profijt van. Daarom heb ik zowel in mijn sier en moestuin heel veel planten en bomen staan zowel met als zonder bloemen. Hangen in de bomen nestkasten zodat vogeltjes kunnen broeden en zo heb ik elk jaar steeds meer jongen vogeltjes in mijn tuin van winterkoninkje tot houtduiven. Er lopen zelfs egels in mijn tuin. Ben dus een echte natuurluefhebster met veel groen in de tuin voor de dieren en voor mijzelf.

 7. Esther Potters schreef:

  De passiebloem.

 8. Mieke Schepens schreef:

  Ik zie ieder jaar graag de zwaluw weer terugkomen onder de rand van mijn schuur in de tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *