Wat trekt de ‘woman in business’ aan / uit met deze hitte?

Eindelijk start de echte zomer van 2017. Dat vergt wel even iets anders uit de kast pakken ’s ochtends. Het is namelijk van belang dat je het verschil tussen je strand-outfot en je werk-outfit wel blijft zien. En dat terwijl Nederlanders een hekel hebben aan verkleden. Dat constateert Constatin-Felix von Maltzahn. Hij deed promotie-onderzoek naar de Nederlandse mode-identiteit.

Of een kledingstuk modieus is, maakt voor de gemiddelde Nederlander niets uit. Ook waar het geproduceerd of ontworpen is, heeft geen invloed op het koopgedrag. Wel belangrijk is de flexibiliteit. “Je moet ermee op de fiets kunnen, naar je werk, en later naar een feestje,” constateert Von Maltzahn in  ‘Dutch Identity in Fashion: Co-evolution between Brands and Consumers’.

Dit onderscheidt Nederlandse mode van die in andere landen. In Italië of Frankrijk vinden ze het heel normaal om zich 2x of 3x per dag om te kleden, afhankelijk van de gelegenheid. De vooral comfortabele kledingstijl van Nederlanders heeft invloed op de manier waarop in Nederland verkochte kleding ontworpen wordt en op de materialen en stoffen die worden gebruikt.

Collega’s en vrienden van mij uit warmere landen weten inderdaad niet wat ze zien op een warme dag in Nederland. Een Spaanse vriendin, een echte powervrouw met een groot bedrijf, vertelde me eens last te hebben van plaatsvervangende schaamte. ‘It looks likes Benidorm’ sprak ze verschrikt.

Kijk: in eigen achtertuin of op je balkon: zoek ut uit! Ga voor mijn part nakend of topless, zolang je maar niet in andermans vizier ligt of loopt. Maar op straat en meer nog op je werk ligt dit anders. Het komt waarschijnlijk door het enorm wisselvallige klimaat hier en wij Hollanders zijn ook niet echt een modevolkje. Maar ik wil even mopperen: zodra de thermometer boven de 20 graden komt, ziet een groot deel van de mensen er NIET meer uit.

Vorig jaar stond ik op zo’n ‘warme’ dag op een metrostation aan de beroemde Zuidas te Amsterdam en mijn ogen vielen bijkans uit de kassen van verbazing. En dan denk je nog in het hippe yuppenstuk van NL te vertoeven. Echt niet! Bloemlezing dames: strandshortje met hemdje op een aantrekkelijke jonge vrouw. Mooi hoor, maar geen gezicht in combinatie met een aktentas. Slet-alert heet dat!

Vervolgens ~en dit vind ik kwalijker~: 40+ vrouw met bermuda en opgeknoopte blouse. Met als gevolg dat we met z’n allen konden genieten van haar kwabbelknieën, bubbelnavel en dito tatoeages op bovenarmen. Een schat van een mens leek het me, maar ik kan me zo voorstellen dat haar collega’s die dag gedacht hebben: “Truus, doe het niet!”

Voorts op vrouwenwerkmode-gebied: zomerjurk met te wijd uitgesneden mouwlijnen, waardoor verwassen lubber-BH met inhoud zichtbaar is, witte linnen pantalon met daaronder een gebloemde onderbroek, de witte legging (nog nooit gezien dat dit ook maar iets deed voor een vrouw) te heet gewassen strakke 7/8-broek met afknellende slip (het zogenaamde ‘worstjeseffect’) en tenslotte: enige jonge vrouwen met schattige jurkjes met daaronder de 3/4 legging en een paar UGG’s. (afgeleid van ugly!)

Dat laatste is ~dat geef ik toe~ een kwestie van smaak. Maar bontlaarzen zijn in de zomer niet bepaald klimaatadequaat. Het gaat erom wat je wilt uitstralen. Een bloemetjesjurk kan heel geschikt zijn, maar je wordt er liefjes van. Een goed gesneden overhemdjurk is beter. Hemdjes, shorts, minrokjes en dito jurkjes zijn strandgoed. Hoe leuk het wellicht ook staat bij sommigen: niet naar kantoor of afspraak. Je geeft er een verkeerd signaal mee af. Die outfits zijn prima voor een feestje of een avondje borrelen in een strandpaviljoen.

Jaren geleden hoorde ik modehomo Mart Visser al eens opmerken: “Nederlanders doen op onderdeel wel leuke dingen met kleding, maar het lijkt wel of ze geen van allen een lange spiegel in huis hebben.” Daar heeft Mart absoluut een punt. Hoewel het de heren zijn die de term slet-alert hebben bedacht, maken zij er met zomerse dagen ook een bende van in het NL straatbeeld. Ik ga even loos: blote voeten met bruine brokkelnagels gestoken in s(ch)andalen. Roquefortbenen onder een 3/4-broek vandaan stekend en véél balkonbuiken in een te strak poloshirt met zweetplekken.

Noemt u mij vooral een tut hoor, maar ik heb een poosje in een woestijnland gewoond en weet uit die ervaring dat A: Als je in je werkomgeving te bloot loopt dat dit niet getuigt van respect t.o.v. collega’s en klanten. En B.: Zo bloot mogelijk staat niet voor zo verkoelend mogelijk. Integendeel: linnen en katoenen kleding, die benen en armen bedekt, is vaak gerieflijker dan zichtbaar glimmende naakte armen en klotsoksels. Als je geluk hebt, zijn die laatste geschoren, want aan de geuren ga ik in dit epistel nog maar even voorbij.

SAMENVATTEND: Mocht u er in een ieniemini-jurkje echt uitzien om op te vreten; bedenk dan toch even of dit wel een geschikte werkoutfit is. En veel bloot laten zien is heel vaak helemaal niet sexy en getuigt van dédain naar uw omgeving toe.

Nog wat losse tips:
* Uw colbertje vervangen door een goedzittend gilet of jasje met korte mouwen
* Linnen outfit in 1 kleur (kreukt wel)
* Als u blote benen niet kunt hebben: koop dan 5 denier panties in huidkleur
* Blouses met klein mouwtje zodat oksels bedekt zijn, kunnen wel
* Te bruin (van zonnebank, spraytan of strand) wekt de indruk dat u niets te doen hebt
* 1 groot statement accessoire werkt beter dan een heleboel kleinere (geldt ook voor de winter)
* Er is geen seizoen waarin lingerie zo goed moet zitten als in de zomer. Ga dus vooral voor ‘onzichtbare’ slips en bh’s en niet zichtbare schouder- of boven-bandjes.
* Geen zonnebril met spiegelende glazen en ook andere zonnebrillen afzetten als u in bespreking gaat
* Als vrouw kun je je onderscheiden van mannen door veel kleur te dragen. Het gaat vooral om de soort stukken die u kiest en de pasvorm.
* Open teen-schoenen kunnen best, indien de voeten, met name nagels goed verzorgd zijn.

Tenslotte: volg het advies van Mart Visser eens op. Koop zo’n hoge spiegel. Dan kunt u de geschikte kleding wel bij H&M, ZARA of ZEEMAN scoren. Mart is namelijk nogal duur en V&D failliet. Ik wens u en mijzelf nog veel zonnigheid!

spring-summer-womens-business-attire-fashion-trends-8

spring-summer-womens-business-attire-fashion-trends-5

spring-summer-womens-business-attire-fashion-trends-1

spring-summer-womens-business-attire-fashion-trends-2

Spring-Summer-Colors-Casual

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *