TV TIP: Els van Driel maakte docu over jonge meiden die hun vagina heel willen houden

Vandaag is het 6 februari en de dag van Zero Tolerance ten opzichte van Female Genital Mutilation, in het Nederlands vaak eufemistisch aangeduid als ‘vrouwenbesnijdenis’. De film ‘Mijn lijf, mijn leven’ uit de jeugddocumentaireserie Mensjesrechten won afgelopen najaar de UNICEF Japan Prize. Het juryrapport de documentaire “een uitstekend werk, dat het begrip van het leven van kinderen in moeilijke situaties bevordert”.

“In veel landen in Afrika is de overgang van meisje naar vrouw heel belangrijk,” vertelt regisseur Els van Driel. “Dit wordt altijd uitbundig en feestelijk gevierd. Volgens de traditie is het gebruikelijk om de meisjes die vrouw worden, te besnijden. De meeste meisjes zijn dan ongeveer 12 jaar oud. Daarna is het meisje huwbaar en mag ze niet meer naar school. De besnijdenis is een pijnlijke en gevaarlijke handeling, die zelfs tot de dood kan leiden.”

Sabina is de 12-jarige hoofdpersoon in de docu. Ze is trots op haar Masai-afkomst, maar er is één gewoonte waar ze fel op tegen is: het besnijden van meisjes zoals zij. Ze besluit dat het tijd is voor verandering en strijdt voor haar eigen rechten en die van alle andere meisjes in haar stam. Ze bundelen hun krachten en hopen dat er voor hun generatie een nieuwe toekomst is weggelegd, waarbij meisjes vrouw worden zonder pijn van FGM.

Jaarlijks lopen meer dan 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden, vooral in Afrika, het Midden-Oosten en Azië (bron: World Health Organization). Vaak is het een traditionele keuze om de meisjes rond de leeftijd van 12 jaar te besnijden. Daarna is het meisje huwbaar en mag ze niet meer naar school.

In Nederland is meisjesbesnijdenis bij wet verboden. De gezondheidsrisico’s van vrouwenbesnijdenis zijn groot; ernstige bloedingen en infecties na de ingreep, pijn bij seks, pijn bij het plassen, pijn tijdens de bevalling, pijn na de bevalling (uitgescheurd, fistels enz) en een zeer verhoogd risico op moedersterfte.

Mensjesrechten wordt gemaakt door IKON docs bij de EO. ‘Mijn lijf, mijn leven’ door Els van Driel, zondag 5 maart 2017 om 19.25 uur op NPO3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *