TV TIP: Els van Driel maakte docu over jonge meiden die hun vagina heel willen houden

Sabina (12) is trots op haar Masai-afkomst, maar er is één gewoonte waar ze fel op tegen is: het besnijden van meisjes zoals zij. Ze besluit dat het tijd is voor verandering. In ‘Mijn lijf, mijn leven’ strijdt de Keniaanse Sabina voor haar eigen rechten en die van alle andere meisjes in haar stam. Ze bundelen hun krachten en hopen dat er voor hun generatie een nieuwe toekomst is weggelegd, waarbij meisjes vrouw worden zonder pijn van een zogenaamde ‘besnijdenis’ (eufemistisch woord voor verminking van de vagina)

Jaarlijks lopen meer dan 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden, vooral in Afrika, het Midden-Oosten en Azië (bron: World Health Organization). Vaak is het een traditionele keuze om de meisjes rond de leeftijd van 12 jaar te besnijden. Daarna is het meisje huwbaar en mag ze niet meer naar school.

In Nederland is meisjesbesnijdenis bij wet verboden. De gezondheidsrisico’s van vrouwenbesnijdenis zijn groot; ernstige bloedingen en infecties na de ingreep, pijn bij seks, pijn bij het plassen, pijn tijdens de bevalling, pijn na de bevalling (uitgescheurd, fistels enz) en een zeer verhoogd risico op moedersterfte.

Mensjesrechten wordt gemaakt door IKON docs bij de EO. ‘Mijn lijf, mijn leven’ door Els van Driel, zondag 5 maart 2017 om 19.25 uur op NPO3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *