‘Mannelijke’ beroepen meer bedreigd door robots dan ‘vrouwelijke’

De helft van de banen die nu worden uitgevoerd, kan binnen enkele tientallen jaren door robots worden overgenomen. Vooral typisch mannelijke beroepen zullen door die nieuwe technologie verdwijnen, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford naar 700 verschillende functies.

Robots zullen vooral goed worden in het uitvoeren van taken in sterk gestructureerde omgevingen. Het gaat dan om duidelijk te omschrijven werk, waarvan objectief kan worden bepaald of het al dan niet goed werd uitgevoerd.

Het is bijvoorbeeld relatief makkelijk om de code te schrijven en sensoren te ontwerpen, zodat een robot een woning kan verven. Dat is een duidelijk afgelijnde taak waarvan iedereen met één blik de kwaliteit van de uitvoering kan vaststellen. Ook zelfrijdende auto’s van Google bewijzen dat menselijke chauffeurs over enkele tijd wellicht overbodig zijn.

Zelfs sommige functies die op het eerste zicht complex lijken, zoals beurshandel, draaien eigenlijk vooral om goede waarneming van een grote hoeveelheid data en de uitvoering van een aantal relatief eenvoudige handelingen. Ook die werkzaamheden kunnen dus op middellange termijn volledig door computers worden overgenomen.

Vrouwen daarentegen werken vaak in chaotischer, minder gestructureerde omgevingen. Daarin voeren ze bovendien vaak taken uit waarin een menselijke inschatting belangrijk is. Een verpleegkundige die moet beoordelen of een patiënt al dan niet een extra deken nodig heeft, zal niet alleen kijken naar de kamertemperatuur, maar ook naar de persoonlijkheid en constitutie van de desbetreffende persoon.

Een secretaresse en een verkoopster zullen ook veel mensenkennis nodig hebben om de behoeftes van leidinggevenden c.q. klanten goed te kunnen inschatten. Hoewel er ook mannen in deze functies werken, wordt de overgrote meerderheid toch ingevuld door vrouwen. Die laatsten kunnen relatief gerust zijn dat hun baan voorlopig nog niet wordt overgenomen door de techniek.

Banen in de bouwsector kunnen in 70% van de gevallen door robots worden overgenomen. In de verpleging is die kans slechts 0,009%. Als mannen in de toekomst nog aan het werk willen blijven, ziet het er naar uit dat ze zich meer in de richting van typisch vrouwelijke beroepen zullen moeten oriënteren, concluderen de wetenschappers.

Op basis van cijfers van het CBS stelde Job Personality een Top Tien samen voor de beroepen die het populairst zijn bij mannen en vrouwen en keek vervolgens hoe groot het robotiseringspercentage is. Dat ligt bij mannenberoepen met 62% aanmerkelijk hoger dan bij vrouwenberoepen met 38%, concludeert het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *