Vader huisarts, moeder psychiater: dochter pleegt zelfmoord

Jaren geleden hoorde ik het de internationaal vermaarde psychiater en hoogleraar Christine van de Broeckhoven al eens zeggen: ‘Het feit dat je exact weet wat er in je hersenen gebeurt bij een depressie, betekent nog niet dat het sneller over is of minder erg is.’

Ik moest daar aan denken toen ik vanochtend een interview las in Tubantia met psychiater Stanneke Lunter. Haar 17-jarige dochter Jitske maakte een eind aan haar leven in 2014. “Ik heb een monumentje voor Jitske willen maken, anderen vertellen hoe leuk en lief ze was, zodat niet het beeld van de zieke Jitske allesbepalend blijft. Mijn man, twee kinderen en andere naasten vinden dat dit gelukt is. En anderen om ons heen snappen nu veel beter wat er met Jitske is gebeurd.”

Het is een boek geworden zonder stortvloed van tranen of veel aandacht voor hoe het de achterblijvers verging. “Bewust niet. Dit boek gaat over Jitske en depressieve jongeren, niet over mij of de rest van ons gezin.” Het gezin is hecht gebleven, in tegenstelling tot wat veel anderen overkomt na de zelfdoding van een kind.

Moedig van een moeder die ondanks al haar ervaringen zichzelf afvraagt: ‘Fout gegaan of fout gedaan?’ Het roept uiteraard emoties bij haar op. “Hoezeer je zelf ook weet dat het niet waar is, diep in jezelf blijf je jezelf verwijten dat uitgerekend jij als psychiater en haar moeder Jitske niet hebt kunnen beschermen. Het helpt wel dat ik terugkijkend in mijn mails aan behandelaars heb gezien dat ik er vaak op heb gewezen dat Jitske volgens mij een depressie had.”

Als psychiater van ZGT in Almelo vertelt ze over haar worsteling als suïcidedeskundige die haar dochter aan de zorg van vakgenoten moest toevertrouwen. Het boek is deze week verschenen en gepresenteerd op het congres ‘Gegrepen door de dood’, over jongeren en suïcide. Het heeft als titel ‘Geen pijn, geen angst, geen leven’, uit een gedicht dat Jitske niet lang voor haar overlijden schreef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *