De Verenige Staten van Eva Jinek: ‘Amerika is afgezakt tot een derdewereld-land

Eva Jinek, die in haar kwartaalruil zit met Jeroen Pauw, was van de week te gast bij ‘De Wereld Draait Door’ om promotie te maken voor een nieuwe serie ‘De Verenigde Staten van Eva’. Dit keer onderzocht ze of het land veranderd is sedert Donald Trump in december het Witte Huis betrad.

Zo ging ze met haar TV-ploeg ook naar een gratis gezondheidskliniek voor mensen zonder ziektekostenverzekering in de Appalachian Mountains. Dat was geen aangename situatie. “Het is zo primitief. Ik heb veel gelezen over Amerika en veel gereisd, maar hier schrok ik van”, aldus Eva. “En de jongens met wie ik ben, mijn ploeg, hebben overal ter wereld gedraaid, ook in Afrika. Ook zij waren er stil van.”

Ze ontmoetten er mensen die half gehandicapt zijn, geen gebit meer hebben, geen tanden meer en ernstig zieken, die niet naar een arts kunnen. “Ik was radeloos aan het eind”, aldus Eva. Ze spreekt over ‘derdewereldland-achtige toestanden’, en dat terwijl het om een ‘eerstewereldland gaat met de meeste miljonairs en miljardairs’.

Op Twitter leidde de uitspraken van Jinek tot een discussie over de gezondheidszorg in de Verenigde Staten en wie er verantwoordelijk is voor deze misstanden: Obama of Trump?

Deel 1 van de nieuwe serie vanavond: donderdag 19 oktober om 22.10 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *