Vivienne van der Veen: eerste vrouwelijke automakelaar van Nederland

Ze is de eerste vrouwelijke automakelaar van Nederland: Vivienne van der Veen. ‘Carsultant’ heet haar bedrijf, waarmee ze sinds een paar maanden aan de weg timmert. Ze helpt mensen de juiste vierwieler aan te schaffen. “Veel vrouwen kopen boven hun budget een nieuwe auto, omdat ze geen tweedehandsje aandurven. Liever een kleine, nieuwe Polo dan een grote, goedkope, tweedehands Golf, denken ze”, aldus Vivienne in het AD.

En nog zoiets: als vrouwen naar een auto gaan kijken, dan vragen ze bijna altijd een man mee. “Broer, zwager of buurman, dat maakt niet uit. Vaak heeft hij niet eens meer verstand van auto’s dan zij. Het grote verschil is dat mannen beter doen alsof. Vrouwen voelen zich sneller geïntimideerd en niet serieus genomen door de verkoper.”

Automakelaars zijn er volop, ook die zich richten op vrouwen. “Maar dat zijn mannen. Dan voelt het voor veel vrouwen denk ik toch alsof het een autoverkoper is, maar dan een onafhankelijke.” Wat deze onderneemster wil, is haar klanten flankeren als een geheim wapen. Neem je het hele pakket, dan vraagt ze 3% van het aankoopbedrag.

Het gaat om onderhandelen bij Carsultant. “Je hoeft je nergens druk om te maken, dat doe ik. Een auto kopen is een psychologisch spel dat ik geweldig vind. Als je meekijkt, dan kun je het bij je volgende aankoop zelf.”

In het eerste jaar wil ze 100 vrouwen tevreden maken met de aanschaf van een andere wagen, maar: “Mannen kunnen mij ook benaderen als ze hulp nodig hebben bij het selecteren van de juiste auto.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *