Vrouwen kunnen bij salaris-onderhandelingen beter wel hun laatste loon noemen

De sollicitatieronden ben je doorgekomen. En je bent het nog geworden ook, mits je uiteraard slaagt om de salaris- en andere onderhandelingen goed door te komen. Dan wordt er meestal gevraagd naar je laatstverdiende salaris.

Geef je eerlijk antwoord, ga je bluffen of zeg je (want dat is zo) dat je deze vraag niet hoeft te beantwoorden? Vreemd, maar waar: dit zwijgen geeft voor vrouwen minder gunstige uitkomsten dan voor mannen.

Zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse platform PayScale onder 15.000 mensen over hun laatste sollicitatiegesprek en het salaris dat ze uiteindelijk zijn gaan verdienen.

Mannen die tijdens een sollicitatiegesprek weigeren antwoord te geven op de vraag ‘hoeveel verdiende je in je vorige baan?’ verdienen uiteindelijk 1,2% meer dan hun seksegenoten die wel antwoord geven op de vraag. Vrouwen die weigerden te zeggen hoeveel ze in een vorige baan verdienden, komen uiteindelijk 1,8% lager uit dan vrouwen die de vraag wel beantwoorden.

Tosca Gort, arbeidspsycholoog en onderhandelcoach bij Gort Coaching, zegt bij RTLZ, dat komt dat vooral voort uit een cultuur waarin vrouwen nog steeds lager worden ingeschaald dan mannen. “Werkgevers vinden mannen interessant om hun zwijgzaamheid, terwijl ze bij vrouwen denken, dan kan ik wel wat lager gaan zitten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *